Az idei évben első alkalommal hasonlították össze a több mint 10 ezer lakosú magyar településeket, Budapest kivételével összesen 143-at.

- A négy éves várospolitikai program is azért állította középpontba a rendet, az otthont és a munka biztonságának megteremtését, mert a kaposváriak szerint ezek a legfontosabbak - mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezető igazgatója, a díj alapítója kiemelte: az országot járva jelentős különbségeket lehet látni a magyar városok között, míg egyes városok nagyon sokat fejlődtek, más településeken az elmúlt húsz évben szinte semmi változás sem történt. Ezért úgy gondolták, hogy a települések fejlődésének ösztönzésére bemutatják, hogy vannak pozitív példák, és összeállítják a követendő példának tekinthető városok TOP 10-es listáját.

A települések élhetőbbé tételéért a településvezetők mellett a lakosok, valamint a városokban működő vállalkozások egyaránt sokat tehetnek.

A legélhetőbb városok listája két nagy kategóriában - a környezeti és a társadalmi fenntarthatóság szempontjából - kapott pontok alapján állt össze. A felméréskor a Központi Statisztikai Hivatal adatait, a településeken folyamatban lévő, illetve tervbe vett fejlesztéseket, valamint a személyes látogatások tapasztalatait vetették össze.

A listán a második Zalaegerszeg, a harmadik Debrecen lett. Ezek mellett Kecskemét, Szeged, Győr, Nyíregyháza, Békéscsaba, Kaposvár és Veszprém került be a legjobb tíz közé.

Az élhetőség biztosításának szándékát a városok többségében tapasztalták, ennek feltételei viszont sokszor hiányoztak - írja a pirvatbankar.hu.

Kaposvár polgármestere szerint a somogyi megyeszékhely azért kerülhetett a legjobbak közé, mert a város olyan irányban halad, amelyről az itt élők döntöttek. A négy éves várospolitikai program is azért állította középpontba a rendet, az otthont és a munka biztonságának megteremtését, mert a kaposváriak szerint ezek a legfontosabbak.

Címkék: legélhetőbb városok, top10, szolnok, felmérés, Kaposvár, gazdaság