A legtöbbet a csekkekre költenek az emberek.
- Takarékoskodnom mindenképpen kell, hogy mire? Cél nélkül, csak a megélhetésre - mondja Nagy József.

- Leginkább ugye pelenkára költünk, az a leghúzósabb. Takarékoskodni akkor tudunk majd, ha visszamegyek dolgozni, mert egy keresetből nehéz - tette hozzá Kelemen Ágnes. Sok családban nyaralni sem mennek.


Az egyik kaposvári utazási irodában is átrendeződtek az igények. A drága, luxusutak és a nagyon olcsó nyaralások a keresettek.


A Jetwing Tarvel utazási referense Máté Anita azt mondja: az olcsóbb utak a keresetebbek. Az európai városlátogatások. 1-2 napos hétvégék a közeli desztinációkba, ilyen pl. Csehország, Horvátország.


A Gfk friss felméréséből kiderült: tavaly drámaian csökkent a megtakarítással rendelkezők száma az országban, a családoknak mindössze 18%-a tud félretenni. Ez kevesebb, mint a válság évei alatt volt. Közülük a legtöbben a váratlan kiadásokra tesznek félre, és egyre inkább háttérbe szorul az autó, a műszaki cikkek vásárlása és a nyaralás. Sőt egyre kevesebbet teszünk félre a gyerekek jövőjére és a nyugdíjas évekre. Ennek a bankháznak a tulajdonosa azt mondja, ügyfeleik szinte már egyáltalán nem gondolkodnak 10-20 éves megtakarításokban. Rövid távra is csak keveset fektetnek be.


Bán Zsolt pénzügyi szakértő azt mondja: havi szinten 5-20 ezer forintig takarítanak meg. Hosszútávon fizethető és olyan megtakarítási forma, ami nem emelkedik. A felmérésből az is kiderült: sokan otthon tartják spórolt pénzünket, nem viszik a bankba.

Címkék: pénzügyi, friss, szakértő, megtakarítás, csekk, felmérés, gazdaság