A kormányhivatalnál azt mondják: egyelőre nincs miért háborogni. A felosztás még nem végleges, péntekig várják a településvezetők visszajelzéseit, amelyek alapján változtathatnak a jelenlegi elképzeléseken.

Vízvártól Barcs 27 kilométer és 35 perc, Csurgó 24 kilométer és 31 perc. Közúton. A falubeliek többsége azonban busszal jár ügyeket intézni. Barcsra összesen tíz járat indul, ebből 5 a reggeli órákban. Csurgóra egész nap csak 4 és az első negyed tízkor.

"Ez nem tetszik nekünk, mert Barcshoz van a közlekedés, oda jobban tudunk menni, Csurgó nekünk nagyon kiesik közlekedésben. Tehát mi a papírt is úgy írtuk alá, hogy Barcsot kérjük ezután is" - mondta Tóka Sándorné.

Azon a kérdőíven, amit a polgármester küldött ki a falubelieknek, amikor megtudták, hogy Csurgóhoz akarják őket csatolni. Kozma László is csodálkozik a döntésen, hiszen ezer szállal kötődnek Barcshoz és már az 50-es évek óta.

"Barcsot autóbusszal, vonattal közvetlenül 30 perc alatt meg tudjuk közelíteni. Csurgóra vonattal körbe gyékényesi átszállással tudnánk csak elmenni buszközlekedés nem olyan sűrűn van, mint Barcs fele. Csurgón nincs földhivatal többek között" - tette hozzá Vízvár polgármestere, Kozma László.

Járás


Az oktatási intézmények és a szennyvízrendszer fenntartása közös és az orvosi ügyelet is Barcshoz tartozik.

A József Attila Múzeumról híres Balatonszárszó vezetése is csodálkozik a járások kialakításán. A földvári kistérséget megszüntetnék és Fonyódhoz csatolnák őket. Szárszó Kötcsével és még 3 településsel akart közös körjegyzőséget kialakítani.  

A balatonboglári polgármester, Dorogi Sándor elmondta: "Aki ismeri ezt a mi környékünket az tudja, hogy ez a 4 település zsáktelepülés, tehát itt kijárat mindössze Balatonszárszó felé van és Szárszót nem lehet megkerülni, ha bármilyen ügyintézésre kerül sor, akkor ebből a körzetből el kell jutni Fonyód felé".

A megyei kormányhivatal közleményben tudatta, hogy az ismert felosztások egyelőre nem véglegesek. Ezekről péntekig minden településvezető elmondhatja véleményét és adott esetben változtatnak az eredeti terven.

Címkék: járás, helyi, megye, somogy, polgármester, gazdaság