Egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően az önerő felét - 655 millió forintot is – Kaposvár állja majd, így kevesebb teher hárul az önkormányzatokra.

A 118 tagot összefogó Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2005-ben tűzte ki célul, hogy uniós források igénybevételével komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítson ki. A 4,3 milliárd forintos beruházáshoz szükséges önerőt korábban hitelfelvételből akarta biztosítani a társulás. A kaposvári önkormányzat segítségével azonban pályáztak. Egy sikeres uniós lehetőségnek köszönhetően az önerő felét - 655 millió forintot is – Kaposvár állja majd, így kevesebb teher hárul az önkormányzatokra.  

A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program célja, hogy európai szintű, ugyanakkor a lakosok számára megfizethető hulladékgazdálkodási rendszert működjön. A program során népszerűsítik a házi komposztálást és a szelektív gyűjtést: 2016-ig 17 ezer tonna csomagolási hulladékot gyűjtenek be válogatva. A begyűjtött szemét a leendő kaposvári hulladékkezelő központba kerül. Itt lehetőség nyílik majd arra is, hogy leválasszák a hasznosíható fémtartalmat és kiválogassák a hulladéknak azt a részét, amely energetikai hasznosításra kerül. Emellett hulladékválogató mű, mechanikai előkezelő, komposztáló és lerakó is épül.

A társulás másik nagy programjában 6 milliárd forintból a térség 28 hulladéklerakójának rekultivációját végzik el 2013 őszéig, vagyis felszámolják a régi, korszerűtlen szilárdhulladék-lerakókat, visszaadva ezzel a környezetnek az érintett területeket.

A legtöbb településen házhoz megy majd a szelektív gyűjtőkocsi a lakótelepeken is lesz minden háznál ilyen kuka. A zöldhulladékot és konyhai felesleget is elszállítják.

Címkék: társulás, önerő, hulladékgazdálkodás, Kaposmenti, gazdaság, beruházás