"Büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom arról, hogy az itt felvett hitelem végtörlesztését nem más pénzügyi intézményből által folyósított kölcsönből biztosítom....." - ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatokat irat alá az egyik bank a végtörlesztést választó ügyfelekkel.

Ezt felháborítónak tartom - mondta egy, a szerkesztőségünkhöz fordult, neve elhallgatását kérő kaposvári ügyfél. Milyen alapon és jogon kérdezik meg, honnan van az a pénz, amiből törlesztek? És mi az, hogy ha nem írom alá, akkor nem élhetek a felkínált lehetőséggel - zárja felháborodottan a panaszos. A probléma nem egyedi. Tucatnyi hasonló bejelentés érkezett a szerkesztőségbe. Mindannyian felháborodtak.


- Én aláírtam, mert nem tudtam volna törleszteni a hitelemet. Más bankból vettem fel pénzt, most előállítanak a rendőrségen, ha kiderül? - kérdezte az egyik hölgy. Vagy csak fenyítés az egész - teszi hozzá ingerülten.

Egy nyilatkozat mintát is kaptunk. A személyes adatokat töröltük róla.

bank

 

Megkerestük a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét. Azt mondják: a probléma nem egyedi. Két másik bankot már megbüntettek azért, mert a végtörlesztés nyilatkozataiban olyan adatokat kértek az ügyfelektől, amihez nincs joguk. A felügyelet sajtószóvivője, Binderi István a Kapospontnak elmondta: az újabb bank ellen vizsgálatot kezdeményeztek. Ennek eredményéről később adnak tájékoztatást.



Címkék: vizsgálódik, PSZÁF, végtörlesztés, bank, Kaposvár, gazdaság