Történetünk témája valóságos. A főszereplő azonban nem szeretné, hogy újabb gondok érjék, ezért nevét nem vállalta. Én a történetben Évának neveztem el.

Éva –ahogy teszi ezt évek óta minden hétvégén - most is kipakolt árulni a vásárba. Akkor még nem gondolta, milyen rossz szájízzel távozik onnan.

Jöttek a vásárlók, majd a próbavásárlók is. Utóbb kiderült: ők adóellenőrök voltak. - Én mindig mindenkinek adok nyugtát, ezt tettem a próbavásárláskor is – mondta Éva. Megnyugodva árult tovább, ekkor azonban újabb látogatók érkeztek. – Behajtónak mondták magukat, és felszólították, hogy adjon nekik csaknem 50 ezer forintot, vagy viszik annak értékében az árut. Derült égből villámcsapás. - Először azt hittem csalók, és ezzel a módszerrel akarnak tőlem kicsikarni pénzt. Aztán megmutatták az igazolványukat, és közölték, hogy a vállalkozásom után november 12-ig nem fizettem be a járulékokat, ezt akarják tőlem behajtani. Azt hittem rosszul hallok, alig egy hét telt el, és már ekkora problémát okozok az adóhivatalnak - gondolkozott el Éva. Azt mondja: mindig fizetett, néha egy pár nap késéssel, de nem voltak százezres tartozásai. Most sem volt más szándéka, csak éppen neki sem úgy alakult az anyagi helyzete, ahogy azt tervezte. – Szerintem vagyunk így páran ebben az országban kisvállalkozók, de ettől nem vagyunk bűnözők – sérelmezte az eljárást történetünk főszereplője. Éva szerint sokan 10, és 100 milliókkal tartoznak, ők nyugodtan sétálnak az utcán. Elérhetetlenek, átmentik a vagyonukat, átalakulnak más vállalkozássá, és ennyi.

Éva fizetett. Még órákkal a történet után is kérdések jártak a fejében.

Ahogy több vállalkozónak is a történet után. Hányan lehetnek még hasonló cipőben? Hányan számíthatnak arra, hogy megjelennek az asztalosműhelyben a behajtók, és esetleg a használt körfűrész felét elviszik néhány napos tartozás fejében? Meddig lehet még a vállalkozásokat ütni-vágni? Az EVA is elég pofon lesz nekik….

Apeh ellenőrzés, vásár


Az APEH regionális főigazgatóságának Somogy megyei sajtóreferense, Fülöp Eszter a KaposPontnak elmondta: a Nemzeti Adó és Vámhivatal ellenőrzési, végrehajtási valamint vámszakmai területen a hétvégén összehangolt akciót hajtott végre a kaposvári vásárban. Ennek során nem csak a nyugatadási és egyéb nyilvántartási kötelezettségekre vonatkozó szabályok betartását, de az adótartozásokat  is ellenőrizték.

Tartozások esetén  a törvényben biztosított eszközökkel (ingófoglalás, készpénz foglalás) éltek az ellenőrök.

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint amennyiben az adóhatóság hivatalos eljárása során észleli, hogy a bevallott adófizetési kötelezettségét az adózó nem teljesítette, és a végrehajtás feltételei fennállnak, köteles a tartozást behajtani.

A NAV tájékoztatása szerint: a vizsgált, hátralékkal rendelkező adózóknál közel 1 millió Ft készpénzt, egy kereskedőnél pedig árukészletet foglaltak a végrehajtók. A NAV külön kiemelte, hogy a vizsgálat alá vont 13 adózók mindegyike adott nyugtát a próbavásárlások során. Három esetben hiányosság merült fel a nyomtatványok hiányos vezetése miatt.

A NAV tájékoztatott, hogy továbbra is figyelmet fordít arra, hogy az adózók a bevallási kötelezettségeik mellett adófizetési kötelezettségeiknek is eleget tegyenek, ennek érdekében a jövőben is számíthatnak az adózók az ellenőrök és végrehajtók együttes tevékenységére.

Címkék: apeh, vásár, ellenőrzés, behajtás, revizor, gazdaság