A vásárolt tüzelőolaj behozatalához jövedéki engedéllyel kell rendelkezni, aki ezzel nem rendelkezik büntető eljárásban részesül, a bírság mértéke igen magas is lehet.

Ausztriából és más tagállamokból magánszemélyeknek nincs lehetőségük folyékony tüzelőanyagot adómentesen behozni. A gépjármű üzemanyagtartályában és a gépjárműben 10 literes kannában csak kizárólag üzemanyag hozható be, az Európai Unió valamely tagállamából adómentesen. Ezáltal jelentősen megnőtt Ausztriában a magyar turisták által vásárolt "fűtőolaj" mennyisége, amiből egyes kutakon, napi 3-5000 liter fogyott.

A megvett tüzelőanyag, semmilyen formában nem hozható be Magyarországra, még az üzemanyagtartályba való betöltése Ausztriában is bűncselekmény.

Ahhoz, hogy behozhassák a tagállamokba jövedéki engedéllyel kell rendelkezni és nekik adót is kell fizetni, ennek a mértéke 97 350 Ft/ ezer liter. Aki nem rendelkezik engedéllyel, azt a NAV ellenőrzést végző szerve egy ellenőrzéskor elkobozhatja a behozott ásványolajat, még a szállító eszközt is lefoglalhatják.

A bírság mértéke legalább 30 ezer Ft, gazdálkodó esetén legalább 150 ezer Ft. Ezek megállításával a hatóság folyamatosan dolgozik, leginkább a határhoz közeli közutakon.

Címkék: tüzelőolaj, magánszemély, Ausztria, bírság, üzemanyag, gazdaság