Leérett a tök és a zöldbab is Horváth Józsefné kertjében. Éppen ezért felszámolja a veteményest. A zöldhulladék egy részét eddig a tyúkok ették meg. Most azonban a komposztálóládába kerül. "Ha teljesen virágfölddé válik, akkor a virágok alá lehet tenni, az átültetéshez használom, vagy rászóróm a kukoricaföldre" - mondta Horváth Józsefné. Az asszony azt mondja: évente több zsáknyi virágföldet használ fel a növényeihez, így az új kezdeményezéssel akár több ezer forintot is spórolhat. Nemcsak Horvátéknál, hanem minden bőszénfai portán megtalálható már a zöld komposztáló. Az önkormányzat egy uniós pályázaton 7 és fél millió forintot nyert erre. 185 ládába gyűlik a zöldhulladék.

Komposzt

A polgármester azt mondja: ezzel nemcsak, környezettudatosságra nevelnek, hanem a folyamatos égetéseket is megszüntetik. "Reggel korán, vagy késő este megpróbálják a faleveleket, a megszárad füvet elégetni. Így adott lesz az a lehetőség, hogy nincs rá szükség. Nem kell a környezetet szennyezni, hanem kulturált környezetben lehet hasznosítani" - mondta Nyitrai István, polgármester, Bőszénfa.   

Az önkormányzatnak csupán 5%, azaz 400 ezer foirnt önerőt kellett biztosítania, hogy a település újabb lépést tegyen a környezetvédelem felé.

Címkék: zöldhulladék, komposzt, Bőszénfa, környezet, pályázat, gazdaság