A 15 legjobb étterem közé 2 vidéki került be 2011-ben: a Balaton déli partjához közeli Chateau Visz a pécsi Enoteca Corsot megelőzve nyújtotta a legjobb teljesítményt a vidéki éttermek közül.
Hidvéghy Melinda a viszi étterem ügyvezető tulajdonosa a Kapospontnak elmondta: meggyőződése, hogy a csúcsgasztronómia területén nem szabad, hogy "fővárosi
és vidéki" között különbség legyen. Ahogy Franciaországban, Spanyolországban, úgy Magyarországon is ott lehet csak csúcsgasztronómiáról beszélni, ahol a legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtják természetesen a konyha-szervíz-ambient összességében.
A tulajdonos szerint a Château Visz évek óta Magyarország egyik legjobb étterme az összes hazai étteremkalauz értékelése alapján, és hozzá kell tenni, hogy 2011-ben a Dining Guide által indított, s a Közép-Kelet-Európa legjobb étterme címért folyó küzdelemben egyedül képviseli Magyarországot.
- Mindezek azt igazolják, hogy az út, amelyen elindultunk - bár bevallom, sokszor nagyon rögösnek, nehéznek tűnik -, mégis helyes: azaz a regionális és szezonális alapanyagokat felhasználó legmagasabb színvonalú konyhaművészet megvalósítására kell törekednünk. Büszkék vagyunk munkatársainkra, akik nagy része a környékről jár nap mint nap dolgozni, büszkék vagyunk a helyi termelőkre, akiktől az általunk használt alapanyagok jó részét beszerezzük, s büszkék vagyunk arra, hogy a "somogyi" Somogytúrhoz tartozó Berencsepusztán sikerült a csúcsgasztronómiát meghonosítani - tette hozzá Hidvéghy Melinda.
A konyhai teljesítményt, a felszolgálást, az italkínálat színvonalát és az ár-érték arányt vizsgálták a tesztelés során az Alexandra étteremkalauz szakírói. A somogyi étterem 15 pontot szerzett, csak egy ponttal maradt le az ország legjobb 2 étterme, a Costes (Budapest) és az Onyx (Budapest) mögött.
Az év konyhafőnöke a Mák Bistro séfje, Huszár Krisztián lett, az év felfedezettje címet pedig Bernát Dániel (U26 - Budapest), Dudás Szabolcs (Anyukám mondta - Encs) és Pál János (Piac Bisztró - Zalaegerszeg) kapták. Az év étterme kitüntetést a Gerbeaud Házban működő Onyx kapta, ami év elején megszerezte Magyarország második Michelin-csillagát is.
Forrás: nlcafe.hu
Címkék: étteremkalauz, chateau, visz, étterem, magyar, gazdaság