Eddig négyzetméterenként 20-30 forintot kellett fizetni, most több mint tízszeresére emelkedik a mederhasználati díj a Balatonon. A nemzeti vagyonkezelő 2015-ig fokozatosan emeli erre a szintre a díjat. Ez jövőre már akár 25 millió forint többletterhet ró a Balatoni Hajózási Zrt.-re. "Egy kikötő bevételarányos nyeresége 15-18%. Ennek a nagyobb részét vinné el a mederhasználati díj, tehát igazából a kikötők egy részét nem is lehetne nyereségesen üzemeltetni, tehát már ez egy nagy probléma"- mondta Horváth Gyula, vezérigazgató Balatoni Hajózási Zrt.

Vitorlás

A hajózási társaság a díj legalább 30%-os csökkentését szeretné elérni. Ezért fordultak most a térség országgyűlési képviselőihez. Gruber Attila szerint a díjemelkedés a vitorlásturizmus fellendülését is gátolhatja, ha a többletköltséget a vitorlástulajdonosokra hárítja a hajózási
társaság. "Jól fizető és viselkedni tudó turisták száma fog lecsökkenni, hiszen ilyenkor már felmerül a kérdés, hogy érdemes-e a Balatonon tartani a vitorlást, nem célszerűbb-e sokkal jobb, kedvezőbb kondíciókkal a környező európai tavakon vagy akár a tengerről vissza se hozva tartani a vitorlásokat"- mondta Gruber Attila, országgyűlési képviselő (FIDESZ-KDNP) A Balatonon egy kikötőhely most átlagosan 300 ezer forintba kerül. Ezt azonban már ma is kevesen tudják megfizetni. Főleg a kishajók tulajdonosait érintheti érzékenyen az áremelés. "Ezek a hajók, ezek a tulajdonosok már nagyon nehezen gazdálkodják ki a hajóik fenntartását, és ha tovább növekednek, bizony a kis hajók eltűnnek"- mondta Pomucz Tamás vitorlázó.

A magyar tengeren körülbelül 5000 vitorlás van. A tó azonban ennek többszörösét is elbírná.

Címkék: fizetni, hajózás, emelkedik, díj, gazdaság, Balaton