Nem lehet elégszer hangsúlyozni közvetlen környezetünk védelmének fontosságát. Az otthonukban keletkezett hulladékok szelektív gyűjtése mindannyiunk feladata és felelőssége - vallják a szervezők. Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. és Kaposvár Önkormányzata a környezettudatos szemléletre ösztönözve, az e-hulladékok szervezett begyűjtését kívánja megvalósítani Kaposváron. A lakosok térítésmentesen adhatják le a háztartásukban keletkezett – épségben lévő, főalkatrészekkel rendelkező – hulladékká vált elektromos készülékeiket, 2011. június 3-án, pénteken 9.00-17.00 óráig a Somogy Áruház parkolójában kijelölt gyűjtőponton.

E-hulladék


Somogyban tavaly hetvenezer kiló gépet, izzót és mobiltelefont sikerült újra feldolgozni. Ám ez csak harmada a megyénkben keletkező elektronikai hulladéknak. A szerevzők szerint a gyűjtést újult erővel folytatni kell, mivel egy uniós előírás szerint öt év múlva az úgynevezett E-hulladék 85 százalékát be kellene gyűjteniük az ezzel foglalkozó cégeknek.

Somogyban 85, Kaposváron 30 gyűjtőpont van az üzletekben. Közülük az egyik a KVG Zrt., ők telephelyükön gyűjtik többek közt a használt tévéket, számítógépeket, hűtőket. Egy év alatt 3 ezer kiló ilyen hulladék gyűlt össze itt.

A kaposvári lakosok háztartási mennyiségben, térítésmentesen behozhatják a keletkezett elektronikai hulladékot, ugyanakkor évente egy alkalommal akciót szervezünk, ekkor a város központjába vonulunk ki egy nagy konténerrel - tájékoztatta a KaposPontot Petes Tamás, a KVG Zrt. megbízott ügyvezető igazgatója.
Ez a nap lesz pénteken.

- Ezeknek a tárgyaknak az újrahasznosítása több dolog miatt is fontos - hangsúlyozta Simon Zsolt, az Electro-Coord Kft. begyűjtési koordinátora. - Egyrészt jelentősen csökken a környezet terhelése, másrészt, mivel a nyersanyagok vészesen fogynak, úgy helyes, ha kihasználjuk az álló készülékekben levő másodlagos nyersanyagokat, mint új forrást.

Az izzók is tartalmaznak veszélyes anyagokat, például higanyt. Az is beszédes adat, hogy a mobiltelefonok gyártásához évente 300 tonna ezüstöt és 29 tonna aranyat használnak fel a világon.

Mi tartozik az elektronikai hulladékok körébe ?

- háztartási kisgépek (pl. hajszárító, vasaló, kenyérpirító)
- háztartási nagygépek (pl. hűtőgép, mosógép, bojler, villanytűzhely)
- barkács gépek (pl. fúrógép, hegesztő trafó, fűnyíró gép)
- szórakoztató elektronikai készülékek (pl. TV, video-, DVD lejátszó, hi-fi )
- számítógépek, monitorok
- fénycsövek, kompakt izzók, lámpatestek
Felhívjuk figyelmüket, hogy a gyűjtés háztartási mennyiségre vonatkozik
(néhány darab/háztartás). Gazdasági társaságoktól, cégektől, vállalkozásoktól,
közintézményektől nem áll módunkban e-hulladékot átvenni.
A mi felelősségünk is, hogy ne növeljük tovább az egyre nagyobb méreteket öltő
hulladékhegyeket, kérjük tegyen Ön is Kaposvár tiszta környezetéért!


Címkék: környzettudaots, pénteken, ehulladék, elektromos, hulladék, Somogy, gazdaság