Mezőcsokonyán ezerkétszázan élnek. Többségük olyan szegény, hogy étel sem jut minden nap az asztalra. Herke Csabáné, Zsuzsa például egyedül neveli beteg fiát. Azt mondja: el kell döntenie, hogy élelmiszert vesz, vagy kifizeti a rezsit. A többiről nem is beszélve.

Nekik is segített a nemrégiben alakult Másokon Segítsünk Egyesület, a M.O.S.T. Szombaton ötven családnak osztottak élelmiszercsomagot, a legszegényebbeknek. Volt benne kenyér, kétféle szalámi, zsemlemorzsa. Matyi János, az egyesület elnöke azt mondta: a szerveződés kettős céllal alakult Egyrészt szeretnék ráirányítani a figyelmet a szegény sorsú emberekre, segíteni őket élelmiszerekkel, ruhával, gyógyszerekkel. A másik cél, hogy felhívják a figyelmet a társadalmi kezdeményezések fontosságára. Szeretnék bebizonyítani, hogy egy civil szervezet is képes hatékonyan segíteni.

– Szeretnénk egy országos kampányt indítani, MOST kampány néven – mondta Matyi János. – A célunk az lenne, hogy a mi példánkon felbuzdulva az országban más civil szervezetek is csatlakozzanak a kampányhoz, a rászorulóknak helyben élelmiszert, ruhát, ajándékcsomagot lehessen osztani.

Elhangzott: az országban minden tizedik családban nincs aktív kereső. A somogyiak pedig a szegényeknél is szegényebbek. A délszláv háború után rekedt meg a Dél-Dunántúl fejlődése. Nem jöttek a befektetők, megálltak a fejlesztések. Az infrastruktúra hiánya miatt a gazdaság nem települt ide. A munkahelyek hiánya, az elszegényedés, a rossz egészségi állapot egyre égetőbb gondot jelent.

Szabó János szociológus szerint már nincs lejjebb. Ha a társadalomnak egy bizonyos százalékát meghaladja, mondjuk megduplázódik a szegénység, az már olyan következményekkel jár a társadalomban, amely már megfordíthatatlanná válhat.

A szakemberek szerint 2013-tól talán elindulhat a fejlődés.

 

 

 

 

 

Címkék: élelmiszerosztás, szegénység, fejlődés, Mezőcsokonya, segít, gazdaság