Tíz éve 5 litert tanoltunk egy ezresért. Most alig több mint kettő. Akkor a kétszáz forintos lélektani határt lépte át az üzemanyag ára. Most a négyszázat. Sőt az országban van olyan kút, ahol ezt már meg is haladta. Itt még nem. De az autósok ezt is sokallják.


A nagybajomi Bogyó Róbertné szerint sokba kerül. A fizetéseket meg nem meleik olyan mértékben. Mert tankolni kell - mondják az autósok. A benzinkúton azt vették észre, hogy nagyon kevés az olyan sofőr, aki tele tankolja a kocsiját.


Tóth Noémi, kaposfői üzletvezető azt mondja: az emberek ugyanúgy jönnek tankolni, mint eddig. Talán nem egyösszegben tankolják azt a mennyiséget, ami már megszokott, hanem elaprózzák, többször, kevesebbért tankolnak.


A fuvarozók is nagyon félnek ettől az évtől. A napokban kötik le a idei szerződéseket. Azt mondják, kénytelenek lesznek árat emelni. A fuvardíjat legalább 15-20%-kal emelik.


A Közúti Szolgáltató Ipartestület elnöke, Mészáros Ákos szerint az élelmiszeranyagárak nagy mértékben befolyásolja a szántóterületről a tárolókba, illetve a termékek élelmiszer üzletekbe való kiszállítását. Meghatározó szerepe van a fuvarköltségnek.


Gazdasági szakemberek azt mondják: csak a benzin magas ára miatt átlagosan 5%-kal emelkedik az élelmiszer ára.



Címkék: gazdaság