Kikristályosodott kínai gránitból készült a szórófej a nyugati temető egyik szóróparcellájában. Mindössze négy éve készítették. Több kínai sírkő is található a kaposvári temetőkben. De a legtöbb még új. Olcsó, kínai sírkövet Kaposváron is több helyen lehet kapni. Van, aki egy belvárosi parkolóban árulja.

Horváth István kaposvári kőfaragó szerint az európai időjárási viszonyokat nem bírják igazából, puha kőzetek, szívják a nedvességet, így feszültség keletkezik a kőzetben és szétreped.
Horváth István 40 éve foglalkozik műkőkészítéssel, fiával és egy alkalmazottal dolgozik. Azt mondja: évek óta a túlélésért küzdenek. Forgalmuk 30 százalékkal esett vissza a kínai sírkövek miatt. Két emberrel bőven ellátják ezt a tevékenységet, nekünk meg évek óta beruháztunk, fejlesztettünk, hogy a színvonalat tudjuk tartani - tette hozzá.

A sírkövek többsége szinte teljesen kész állapotban érkezik hazánkba. A Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója azt mondja: nagyjából 2 órás munkával össze lehet szerelni a síremléket. Egyedüli szakmunka a járda, amire a síremlékeket felhelyezik. Ezek jóval olcsóbbak, mint az európai sírkövek. Egy gránitból készült sírkő több mint 500 ezer forintba kerül, míg a kínai 170-180 ezer forintba. Ráadásul hamar elveszítik fényüket -tette hozzá az igazgató.

A Somogy Temetkezési Kft. ügyvezetője szerint azoknak a sírköveseknek, akik az olcsó emlékműveket forgalmazzák, tájékoztatniuk kellene vásárlóikat, hogy azok nem olyan minőségűek. Az igazgató szerint nem is szabadna ezeket kültéren, temetőben síremlékként felhasználni, hisz egy síremléknek nem pár éves az ideje, hanem évtizedekben kellene gondolkodni, ahogy ezt elődeink is tették.

Az olcsó kínai sírkövek miatt az Iparosok Országos Szövetsége nyílt levélben kért segítséget az országgyűlési képviselőktől és több minisztertől.

Címkék: gazdaság