Rohamosan emelkednek az élelmiszerárak. Egy év alatt átlagosan 10-50 százalékkal dárgultak az alapvető élelmiszerek. Többet kell fizetni a kenyéréért, a tejért, a lisztért, főleg a zöldségekért. A szakemberek szerint ez súlyosan érinti a somogyi családokat, emiatt újra elkezdett nőni a szegények száma.

elemiszer

A kaposvári piacon leginkább nyugdíjasok vásárolnak, és árulnak is néhány száz forintért. A legjobban a zöldségek, a gyümölcsök drágultak az országban. A burgonya, a vöröshagyma, az alma és a fejeskáposzta is 40-60 százalékkal kerül több, mint egy éve. Az alapvető élelmiszerért is többet kell fizetni. Egy kiló kenyér például most 250 forintnál is többe kerül.

Néhány kaposvári boltban folyamatosan akcióznak, csak így tudják megtartani a vevőiket. Rohamosan mennek fel az árak - mondja az üzletvezető.

Az alapélelmiszerek egy év alatt átlagosan 5-20 százalékkal drágultak. A kenyér egy év alatt 5 százalékot, a tej csaknem 10 százalékot. Az étolaj 15 százalékkal kerül többe, a liszt hússzal. Csak a cukor olcsóbb, és a felvágottak ára nem emelkedett.

A szociológus azt mondja: az élelmiszerdrágulás súlyosan érinti a somogyi családokat is. Vannak, akik nem tudnak enni adni a gyerekeiknek. Szabó János szerint 2006-2007-ig megállt a szegénységbe süllyedők száma. 2007-től folyamatosan emelkedik, és lassan eléri azt a kritikus határt, amikor újra hárommillió szegényről beszélhetünk.

Januártól tovább romolhat a helyzet a szakemberek szerint, mert újabb áremelkedés várható az év elején.

Címkék: fizetések, zöldség, árak, szegénység, kenyér, drágulás, élelmiszer, piac, gazdaság