Jövőre már nem a motor hengerűrtartalma, hanem a teljesítmény alapján számítják a díjat. Körülbelül egymillió új szerződést várnak az alkuszok az idei biztosítóváltási szezonban. Míg erre az évre 25 ezer forint volt az átlagos tarifa gépkocsinként, január elsejétől ez az összeg 20 ezer forintra csökken. A biztosítók óvnak a túl alacsony díjaktól, amelyek nem fedezik a megfelelő színvonalú szolgáltatást.

Ezúttal is számos új kedvezményt vezettek be, és akár 15-20 százalékos árcsökkenésre is számíthatnak a díjversenyben azok az autósok, akik biztosítót váltanak.

Így például egy 1600 köbcentis, 74 kW-os Opel Astra legalacsonyabb díja tavaly, 23 éves budapesti szerződőnek 40 848 forint volt, idén pedig ez csak 33 107 forint. Ugyanez a szerződő egy Suzuki Swift 1.3 autóra tavaly 47 815 forintért köthetett, míg az idei kampányban 27 103 forintért köthet biztosítást.

Idén már csak azok válthatnak az év végével biztosítót, akik tavaly is így kötötték szerződésüket. A régi szerződést december 1-ig lehet felmondani. Azok a gépkocsi tulajdonosok, akik év közben kötötték a felelősségbiztosítást, azoknak majd az egy év leteltével kell újra szerződniük. Az elemzésben már néhány kalkuláció is megtalálható.

Címkék: gépjármű, felelősség, kötelező, biztosító, biztosítás, gazdaság