A projekt segítségével a Dráva minden eddiginél több információra épülő előrejelző rendszere valósulhat meg.

A meglévő magyar előrejelzés alapjai a kilencvenes évek közepén készültek el. Azóta anyagi források és technikai feltételek hiánya miatt nem fejlesztettek a rendszeren, amely ma nem elégíti ki a védekezés során elvárt pontosságot.

Dráva

Az időjárás, az éghajlati változás egyre dinamikusabban érezteti hatását, az utóbbi időben egyre hevesebb csapadékzónák alakultak ki, komoly árvízi károkat okozva a lakosság és a gazdaság körében. Ezek a hatások szükségessé teszik a várhatóan kialakuló árvizek minél kisebb károkkal történő levezetését. Annak eldöntése, hogy milyen nagyságú készültséget - mekkora emberi erőt, technikát - kell bevetni, a várhatóan levonuló víz nagysága, időtartama határozza meg. Ennek pontos előrejelzésével milliárdokat takaríthatunk meg, vagy pontatlan előrejelzés esetén veszíthetünk el. Ezért nagyon fontos a gyors, megbízható előrejelző rendszer kialakítása! - áll a vízügyi igazgatóság közleményében.

A megvalósuló fejlesztés a lakosság számára is elérhető lesz a horvát és magyar vízügyi honlapokon. A teljes projekt 2010. május 5. - 2011. augusztus 31. között valósul meg. Az összköltsége 297 635 euró, amelyet jelentős részben az Európai Unió Horvátország-Magyarország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programból finanszíroznak.

Címkék: áradás, Dráva, gazdaság