kenyer2ok


A búzatermesztők azonban felháborodtak azon, hogy a pékek a liszt árára fogják az áremelést. Szerintük az alapanyag mennyisége elenyésző a kenyérben.

Az országban a második legjobb minőségű búza termett idén Somogyban. 190 ezer tonnát takarítottak be. A tavalyinak viszont csaknem ötöde került a raktárakba.

- Az biztos, hogy az idén, aki gabonával foglalkozott az nagyon nehezen jön, ki, nullára is - mondta Szabó Tamás a MAGOSZ megyei elnöke.

A rengeteg eső miatt ugyanis sokkal több vegyszert kellett használniuk a gazdáknak. -mondja a magyar gazdakörök szövetségének megyei elnöke. Szabó Tamást felháborítja, hogy az élelmiszeráremelést ezzel magyarázzák. Azt álltíja: egy kiló kenyérben csupán 50 forint a liszt ára.

- Mi azt mondjuk, hogy 25%-a esetleg a mostani árnak a búza és az alapanyag ára és az összes többi az energia, szállítás, nyereség egyéb dolgok vannak benne - tette hozzá Szabó Tamás.

kenyer


Az alapanyagok és az üzemanyag drágulása nehéz helyzetbe hozta Somogy 50 sütőipari vállalkozóját. Ráadásul a beszállítókkal még jóval olcsóbb euróárfolyamon kötöttek szerződést. Ennek ellenére azt mondják: három éve nem emeltek komolyabban árat. A vásárlók így is az olcsóbb termékekekt keresik.

- Úgy veszem észe, hogy szorítkoznak a kenyér, kifli, zsömlére, tehát meg erre az irányba, régebben sokkal jobban fogytak a különböző rétesek, kalácsok, kuglófok - mondta Septe József nagybajomi vállalkozó.

Ennek ellenére kénytelenek árat emelni, mondja a pékszövetség alelnöke. Októbertől 30 százalékkal kerül többe a kenyér. Így bizonyos helyeken egy kilóért 300 forintot is elkérhetnek.

- Mindenféle rémhírrel és egyebekkel szemben, a sütőiparnak nem azért van szüksége áremelésere, mert extra profitot szeretne realizálni a különböző üzemekben, hanem azért van szüksége, hogy talpon tudjon maradni - tette hozzá Septe József.

A pékek azt sem tartják kizártnak, hogyha a liszt ára így emelkedik tovább, akkor novemberben még egy áremelés lesz. Akár további 30 százalékos növekedés is elképzelhető.

Címkék: Septe József, Szabó Tamás, pékek, kenyér, gazdaság