árvíz


Vizesárokkal körülvett nyaralók, elöntött pincék. Vasárnap egész nap szivattyúztak a tűzoltók Balatonföldváron. Császár Beatrix ennyi vizet még soha nem látott  ezen a településen. Több nyaraló udvarát is elöntötte a víz. Sőt a szennyvízcsatornák is telítődtek. Ez okozta itt a legnagyobb gondot. Baranya Károly a siófoki Polgárvédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője elmondta: a csatornahálózatból a csapadékhálózatba jutó szennyvíz Balatonba kerülését kizárták. A dél dunántúli igazagtóság a csatornahálózatot kiürítette. A közeli halastóba engedték a szennyvizet.

Taszáron az Orczi patak is kilépett a medréből, több mint 20 hektár terület került víz alá. Csak a vízen keresztül tud bejutni saját birtokára Takács Dezső. 5 éve rendszeresen elönti tanyáját a patak. Idén ez a harmadik alkalom. Takács Dezső tanyatulajdonos úgy véli a közút melletti ároknak kellene az itt lévő csapadékvizet elvezetni. Sajnos ennek az állapota is olyan, hogy az Orczi patak csatlakozásánál nagyobb a keresztmetszete mint a Kapos folyónak és megemelkedik jön fel az árokba és tölti fel az én területemet -tette hozzá.

Ezen kívül főkén Nagyatád környékén adtak munkát a katasztrófavédelemnek a vízfolyások. 40 esetben szivattyúztak. Bencs János Regionális Vízügyi Igazgatóság megyei vezetője elmondta: a kisebb vízfolyásoknál voltak vízkilépések. Halastavaknál az árapasztójánál folyt a víz. Háromfa térségében egy halastónál kellett védekezni. A Rinya patak 38 cm-el meghaladta az eddig mért legnagyobb vízállást. A Dráva pedig 4 m-t emelkedett az elmúlt napokban. Soha ekkora árhullám nem volt még. A tetőzése ma este várható. Itt árvízvédelmi készültség lépett életbe. A Kapos folyón már levonulóban van az ár. Ma délelőtt tetőzött a folyó. A meder telítettsége 70%-os. Szakemberek szerint az elmúlt 3 napban 4-szer több eső esett mint egy átlagos hónapban. A következő napok azonban már csapadékmentesek lesznek, de a hétvégén ismét számítani kell záporokra, zivatarokra.



Címkék: szivattyúzás, Bencs János, szenyvíz, patak, áradás, árok, tűzoltók, Taszár, Nagyatád, víz, gazdaság