somogysárdi kertészet

Aki pedig otthon műveli a földjét, azt vetőmaggal segítik. Ezt azonban szigorú feltételekhez kötik. A településen csaknem 200 állástalan van. Közülük most százan munkához jutnak.

Közmunkások tisztítják a somogysárdi óvoda udvarát. Míg ők a fával küzdenek, a település a munkanélküliséggel. Az aktív korúak 30 százaléka állástalan, 200-an várnak munkára.

A polgármester még sem kongatja a vészharangot. Úgy gondolja mivel nem lehet mindig árkot ásni és füvet nyírni egy közmunka programban most kertészkedni fog a település. Száz ember kap így munkát. Káposztát, zöldséget, krumplit, csemege kukoricát és tököt ültetnek majd. Összesen tíz hektárt vetnek be. Még agrármérnök is dolgozik náluk, persze a lehetőségekhez mérten - csak segédmunkásként. A munkát a polgármester feltételekhez köti. Aki nem műveli otthon a saját kertjét, az nem kap támogatást.

- Az emberek értelmes munkát végeznek. Olyan munkát, amiből haszna van a településnek - szögezte le Csikós Nagy Márton a falu első embere. - Annál is inkább, mert konyhája van az iskolának és négy települést látunk el élelemmel. Itt nyersanyagként a megtermelt kultúrnövényeket fel tudjuk használni.

A családi porta művelésében is segítenek. Aki igényli, ingyen vetőmagot kap az önkormányzattól.

Kuti László, a somogysárdi kisebbségi önkormányzat elnöke is így tesz, dolgozik a családjával együtt. Azt szeretné, hogy a többiek is bekapcsolódjanak a munkába: felszántsák és majd gondozzák a veteményest és akkor nem kell befutkosni senkinek a segélyért.

A 40 millió forintos program a napokban elindul. Ehhez az "Út a munkához" pályázaton nyertek támogatást. A kétmillió forintos önrészt az önkormányzat biztosítja az egykori lovasbázis körüli munkákból befolyó összegből.

Címkék: közmunka, Somogysárd, foglalkoztatás, munka, gazdaság