tarsashaz0313

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az építőipari termelés volumene a korábbi években megfigyelt csökkenést folytatva 2009-ben 4,3 százalékkal maradt el az előző évitől. Az építőipari mikro cégek termelése azonban ennél jóval nagyobb mértékben zsugorodott.

A KSH adatsora szerint az épületek építésének visszaesése a lakásépítéseken, a kereskedelmi és az irodaépületek építésén megfigyelt csökkenés következménye volt. Az egyéb építmények építésében a 2008 második felétől kezdődő emelkedés csaknem 2009 végéig folytatódott. A növekedés forrásai az út- és autópálya-építések, a 4-es metró munkálatai, a távvezeték-építések, valamint a vasútfelújítások voltak az elmúlt évben.

Az Építőipari Kis- és Középvállalkozások Szövetségének az építőipari mikro vállalkozások helyzetéről készített elemzése szerint az ágazat válsága Magyarországon nem a gazdasági válság hatására kezdődött, hanem már 2006-ban is érezhető volt. Adataik szerint megtorpant a magánlakás építkezés, folyamatosan csökkentek az önkormányzati beruházások, és ez a tendencia azért fájdalmas, mert az építőipari mikro cégek megrendelői ebből a körből kerülnek ki - mutat rá a szövetség.


(Forrás: www.vg.hu)

Címkék: gazdaság