gáz

Nemrég egy belvárosi kávézónak kellett bezárnia, mert az áramszolgáltató leszerelte a villanyórát. Ezen kívül még 12 hütőt kell üzemeletetnie a tulajdonosnak a kis étteremben. Külön a húsoknak, a zöldségeknek. Ezek fogyasztanak a legtöbbet. Ahol tud, azonban spórol az energián. Ha nincs vendég, a villanyt is mindig lekapcsolja.

Azonban még így is nagyon magas az áramszámla - mondta az étterem vezetője. Évente 1,5 millió forint. Ehhez jön még a víz és a fűtés. Így nem csoda, hogy nem mindig tudják egyszerre befizetni a számlákat. Nagy József, a kaposvári Fregatt Étterem üzletvezetője így fogalmazott:
- Minden évben egyre nehezebb ezeket a számlákat kifizetni. Egy módon sikerül nagyon sok helyen magunk előtt tolunk egy bizonyos mennyiségű sarat, amikor már nagyon égető , hogy kifizessük akkor tudjuk kifizetni.

A legtöbb szolgáltató egyre drasztikusabban hajtja be a kintlevőséget. Az E-onnál például 10%-kal több vállalkozás nem fizet rendszeresen, mint tavaly. Egy kaposvári belvárosi kávézónak a villanyóráját le is szerelték emiatt. Kaposvár 1300 közületi vízfogyasztójának csaknem 30%-a marad el a számlákkal. 13 millió a kintlevőségük. De van olyan vállalkozás amely 3-4 millió forinttal tartozik. Mondja a Kaposvári Vízmű igazgatója. Aki fizet az is csak kisebb nagyobb csúszással.

Ift Miklós, a Kavíz Kft. ügyvezető igazgatója szerint a fizetési határidő 15 munkanap. Mint elmondta, az esetek nagy részében 31 napra vagy 45 napra tudják befizetni a vízdíjukat. A fűtésnél még drasztikusabb a helyzet. Csaknem minden második cég tartozik. összesen 7 millió forinttal. A magyar államnak ráhatással kellene lennie, hogyan alakulnak a köztartozások - tette hozzá az igazgató.

A vállalkozók szövetségének megyei elnöke azt mondta: a jelenlegi gazdasági helyzetben a vállalkozók fele még a rezsit sem tudja kigazdálkodni. Folyamatosan toltogatják a befizetni valót. A kaposvári cégek még jobb helyzetben vannk, mint amegye más városaiban működők. Gyakran ez a körbetartozások miatt van. Daxner Gábor, a Vállalkozók Orzságos Szövetségének elnöke a következőket mondta:
- Tudvalevő, hogy Magyarországon nagyon nagy mértéket ölt; a kormány sem tudja kezelni a körbetartozások mértékét. Ezekben a körbetartozásokban bent vannak a közületi szolgáltatók is. Ha kikapcsolják a szolgáltatók a fogyasztókat, még több vállalkozás mehet csődbe -tette hozzá az elnök.

Címkék: gazdaság