Papír hulladék :)

Pizzásdobozért is büntettek a vámosok tavaly. Másfél éve vezették be a környezetvédelmi termékdíjat, de erről a cégek nagy része nem is hallott. A kaposvári vámhivatal ellenőrzéseinek 80%-ában talált hiányosságot. Egy kiló műanyag zacskóért például 1900 forintot kell fizetni.

Körülnéztünk Kaposváron, mennyit kell fizetni a szemét után például egy étteremnek, vagy egy nagy üzletláncnak. A Viccolo Étteremben a tulajdonos elmondta, minden költség jelentős, de nem annyira észrevehető, százalékokban az összköltségnek az egytized százaléka, vagy még annyi sem a szemét után fizetett adó.  

Ettől az évtől azonban a kis mennyiségű csomagolóanyag után nem kell termékdíjat fizetnie azoknak, akik bejelentkeznek egy hasznosítási szervezethez. A nagyoknak azonban ezután is kell. A legtöbb termékdíjat, évi 6 millió forintot a Videoton fizeti Kaposváron. Jelentős a csomagolóanyag mennyisége a Tescóban is, de egyre kevesebb. A sajtószóvivő elmondta: a termékdíj bevezetése óta 5 forint a reklámszatyor, emiatt tizedannyi fogy belőle. De lehet kapni zöld táskát is. Sőt, szelektálják is a szemetet. Mint megtudtuk, mostanra már több mint 70%-ban újrahasznosítják a hulladékot a Tescóban, az irodákban is szelektíven gyűjtik és természetesen áruházaikban is... Ezeket szelektálják, bálázzák, és a megfelelő csatornákon keresztül juttatják vissza a körforgásba.

A keletkező szemét kezelésére kell fizetni termékdíjat 2008. szeptembertől. Ám a legtöbben nem is tudnak róla - mondja a kaposvári vámparancsnok. Fülöp Ferenc, a Kaposvári Vám- és Pénzügyőri Hivatal parancsnoka elmondta, a kaposvári hivatal a tavalyi évben majdnem 200 ellenőrzést folytatott, és ezeknek az ellenőrzéseknek a során körülbelül 80%-ában valamilyen hiányosságot tártak fel. A legjellemzőbb hiányosság az volt, hogy nem jelentkezett be egyáltalán az alany, akinek fizetnie kellett volna az adót. A vámosok eddig csak figyelmeztették a cégeket, de januártól szigorúan büntetnek. A Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. marketing igazgatója azt mondja: már alig van a boltokban visszaváltható üveg, és sok mindent többszörösen is becsomagolnak. Az általuk kezelt hulladéknak 60%-a újrahasznosítható lenne.

Petes Tamás azt is elmondta, ebből 30% a csomagolóanyag, tehát a papír, a műanyag, az üveg és a fém csomagolóanyagok. A tapasztalat azt mutatja, hogy a lakosság a hasznosítható anyagoknak mintegy 25-30%-át gyűjti még csak szelektíven. Somogy más hulladéktelepein is a szemét harmada csomagolóanyag. Kaposváron a szelektív szemetet a KVG-hez is be lehet vinni ingyen.

Címkék: gazdaság