Varroda

A bank végrehajtói érkeztek egy varrodához. A tulajdonos a válság miatt került nehéz helyzetbe. Kevesebb lett a megrendelése tavaly és a költségei is folyamatosan nőttek, amit már nem tudott fizetni. Próbált a banktól haladékot kérni, de hiába.

Délután fél egykor még dolgoztak a varrodában. Mentőmellényeket készítettek egy svéd cégnek, már hét éve. A tulajdonos azt mondja: régóta nehéz megélni, mert egyre kevesebb a megrendelés. De a válság miatt kilátástalanná vált a helyzete. Nem tudta fizetni a banki hitelt, ami egyre több lett és a költségei is nőttek.

Az épület végül a bank tulajdonába került. Többször is tárgyalt velük személyesen, hogy kibérelné tőlük a házat, de egy hete levelet kapott a banktól. Azt írják: nem fogadták el az ajánlatát, és kedden fél kettőig el kell hagynia az épületet.

- Én ott is elmondtam, hogy nagyon sok munkánk van, tizenhárman dolgozunk, folyamatos munkánk van, folyamatos a szállítás - fogalmazott Pappné Geiszt Margit varrodavezető. - Képtelenség, hogy én 3-4 napon belül az üzemet el tudjam pakolni olyan helyre, ahol a legkevesebb munkakiesés történik.

Pappné ügyvédhez fordult, és többször próbált a bankkal is beszélni. Reménykedett, hogy nem kell mennie. De egy órakor, műszak közben végül kénytelen volt megmondani az alkalmazottaknak, hogy vége a munkának. Az asszonyok megdöbbenve pakoltak össze. Végül mindannyian elhagyták a varrodát. Bedeginé Vas Zsuzsanna elkeseredetten mondta: nem figyelik azt, hogy hány ember kerül az utcára. Ha nincs munkahelyem, a főbérlőm kitesz, fizetés még nincs, mert nem tudnak miből fizetni.

A másik asszony még csak január óta dolgozik itt. - Nagyon rossz érzés, örültem, hogy találtam munkahelyet, és most itt vagyunk, ahol a part szakad, végül is… 15 éve otthon voltam…

Közben megérkeztek a végrehajtók a banktól. Telefonos megkeresünkre a pénzintézetben annyit mondtak: semmilyen felvilágosítással nem tudnak szolgálni az ügyben. Végül a bank képviselői még 10 nap haladékot adtak a tulajdonosnak, hogy elköltözzön. Pappné most keresi a helyet, ahol tovább dolgozhatnak.

Címkék: varroda, válság, gazdaság