komp

Fotó: balatonihajok.hu

A napokban ismét felmerült a Fonyód és Badacsony között közlekedő járat megvalósítása, ugyanis uniós támogatást nyertek a beruházáshoz. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül most 50 millió forintot is fordíthatnak a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. A munkára négy év előkészítés után kaphat uniós pénzt a projektgazda Balatoni Hajózási Zrt.

A műszaki igazgató, Lain Ferenc a Kapospontnak elmondta: legkésőbb április végéig le akarják bonyolítani a közbeszerzési eljárást. A tanulmány elkészítéséhez ugyanis legalább egy balatoni szezon közlekedésének pontos felmérése szükséges. A további támogatás ez alapján dőlhet el. A beruházás mintegy 8 milliárd forintba kerülne. Legkorábban 2013-ban indulhatna el a komp.

Már 2006-ban felmerült az igény egy második kompátkelőhely létesítésére, amellyel tehermentesíthetik a Tihany és Szántód közötti járatot. Négy éve még az volt a kérdés, hogy hová tervezzék a kikötőt. A Fonyód-Badacsony viszonylat mellett Balatonmária és Balatongyörök összekötése is szerepelt. Az ötletet a Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) is támogathatónak tartotta. A Balatoni Hajózási Zrt. akkori becslései szerint 3-5 milliárd forint kellett volna egy új kompátkelőhöz. A költségek tartalmazták a szükséges vízi járművek beszerzését, mindkét kikötő és az azokhoz vezető utak átépítését, megerősítését.

2006-ban úgy tervezték: az új kompjárat 2008 végén vagy 2009 elején elindulhat. A legújabb információk szerint legkorábban 2013-ban kezdődhet a menetrend szerinti közlekedés. Az építkezés ugyanis legalább két évig fog tartani. A mostani Új Magyarország Fejlesztési Terv közlekedési operatív programjának megnyert pályázatán 100 százalékos támogatást kapnak az új kompjárat megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséhez, legfeljebb 50 millió forint értékben. Ez - korábbi információink alapján - azonban akár 200 millió forintba is kerülhet.

Az elmúlt négy évben forrást nem tudtak szerezni hozzá, támadót annál inkább. A fonyódi megvalósítás ellen tiltakoznak például a Szúnyogszigeten élők és a vitorlázók is. A kikötő bejáratánál lévő üdülők tulajdonosai a nyugalmukat féltik. Attól tartanak elértéktelenednek az ingatlanok a nagy forgalom és a zaj miatt. A szúnyogszigetiek szerint Ordacsehiben jobb helyen lenne a kompátkelő. Hidvégi József, Fonyód polgármestere korábban arról tájékoztatta a Kapos.hu-t, hogy az ordacsehi komp kérdését elvetette a tervező, mert csak kikötőből kikötőbe mehet a hajó.

Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke szerint a terveket ezerféleképpen lehet változtatni egyetlen dolog kivételével: hogy ne Fonyódról induljon a komp Badacsonyba.

Helyszín

Címkék: komp, Balaton, gazdaság