Sok somogyi vállalkozónak tartoznak olyan cégek, amelyek már nem is léteznek. Előfordult, hogy valaki három órára bérelt ki egy irodát, majd eltűnt. Kacs János nyugdíjas építési vállalkozó évek óta hiába fut a pénze után. Ő is dolgozott a Kaposvári Egyetem Csukás kollégiumának felújításán 2007-ben. Akkor több alvállalkozót nem fizettek ki. Neki 2,8 milióval tartoznak. "Azóta nem kaptam meg a pénzemet, bírósági feljelentést is eszközöltünk, de nem tudták behajtani az összeget, és azt mondták, hogy nem behajtható, mert megszűnt a cég." - mondta el az érintett.

A Hungaro FM Kft. nevű céget egy tatabányai lakásban találták meg, ahová sok más céggel együtt volt bejegyezve. Vezetője akkor már nem volt. Vagyis tulajdonképpen eltüntették. A vállalkozók szövetségének megyei elnöke azt meséli, gyakran előfordul, hogy nagy cégek hoznak létre kisebbeket, amelyeket azután becsődöltetnek, eltüntetnek.
Daxner elmondta, a törvény rossz egyértelműen, amelyik lehetővé teszi azt, hogy tulajdonképpen pillanatok alatt lehessen céget alapítani, és ezek a cégek mindenféle előzetes gazdasági életben való szereplés nélkül vállalhassanak bármiféle munkát.

Daxner Gábor szerint az lenne a megoldás, ha létrehoznák az adósok börtönét.
2006. óta az adószám felfüggesztéssel harcol az APEH a fiktív cégek ellen. Jáger József, a regionális adóhatóság adóalany-nyilvántartási osztályának vezetője így fogalmazott a téma kapcsán:
- Hogyha a székhelyén nem található a cég, a hivatalos iratok kézbesítése is sikertelen, elmulasztották bejelenteni a szervezeti képviselőket, illetve bejelentett szervezeti képviselő nem fellelhető azon a címen, amit ők bejelentettek.

Ilyenkor felfüggesztik a vállalkozás adószámát, de most már akkor is, ha nem nyújt be bevallást, vagy nem fizet adót. Tavaly Somogyban csaknem kétszer annyi cég, egyéni vállalkozó és nonprofit szervezet adószámát függesztették fel, mint egy évvel korábban. Az eltűnt cégek száma az egész régióban hasonló mértékben szaporodott. A szakember szerint ez részben annak köszönhető, hogy egyre több ilyen információ jut el az adóhatósághoz.

Címkék: gazdaság