A probléma alapja a következő. Az egységes területalapú támogatásról (SAPS) és az ahhoz kapcsolódó kiegészítő nemzeti támogatások (top up) 2009. évi igénybevételével kapcsolatos 37/2009. (IV.3.) FVM rendelet 15. § (4) bekezdése szerint a termeléstől elválasztott, állatlétszám alapján meghatározott történelmi bázis jogosultság 2009 évtől kezdődően csak azoknak a termelőknek adható, akik egységes területalapú támogatási jogosultságot szereztek.

Ez sok családi gazdaságot érint hátrányosan, mivel e gazdálkodási formában határozottan elkülönül a földhasználat, illetve az állattartás nevesített természetes személye. Ez azt jelentheti például, hogy a földhasználattal a papírok szerint a férj, az állatokkal a feleség foglalkozik, s utóbbi az állatállományhoz kapcsolt történelmi bázisjogosultság tulajdonosa is, de földterületet nem művel.

Ezek a gazdálkodók ebben az évben szembesültek azzal, hogy gazdálkodásukat gyakorlatilag ellehetetlenítő módon elestek a történelmi bázis alapján juttatandó támogatásoktól. Így az állatokkal foglalkozó családi gazdaság több százezer forint összegű támogatástól esik el, mely éppen a gyenge lábakon álló állattartás fenntartását, a vidéki lakosság megélhetését teheti kockára.

A Magyar Agrárkamara arra kéri az agrártárcát, hogy a családi gazdaságok a történelmi bázisjogosultságaikat a gazdasági társaságokra meghatározott módon kaphassák meg, amennyiben igazolható, hogy az állattartásért felelős személy (történelmi bázisjogosultság tulajdonosa), valamint a területalapú támogatást igénylő természetes személy egy családi gazdaságon belül gazdálkodik.

Címkék: gazdaság