Megyénkben kiszámíthatóvá és kiegyensúlyozottá vált a tojáspiac. Ehhez nagy mértékben hozzájárult, hogy a 2008. évi darabonkénti felvásárlási ár 15 Ft-ról, 2009. évben 16,20 Ft-ra nőtt. Ezzel egyidejűleg a tojótyúkok takarmányozásának bázisát képező gabonafélék értékesítési átlagára több mint 15 százalékkal csökkent.

A megyei fogyasztók körében egyre közkedveltebb a somogyi gazdák által termelt tojás, amelynek mennyisége tavaly meghaladta a 100 millió darabot. Az egy főre jutó fogyasztás magas szinten, 260 darab körül alakult.

Világviszonylatban egyre több országban állatjóléti és -védelmi előírások szigorításával igyekeznek a tojásfogyasztók bizalmát elnyerni.

Somogy e tekintetben kiváltságos helyzetben van, hiszen az éves szinten megtermelt tojás közel 90 százaléka házkörüli, úgynevezett kapirgáló tyúkállománytól származik. Az itt tartott tojóállománynak nemcsak a tartása, elhelyezése, hanem a takarmányozása is természetszerű. – mondta Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

Címkék: Tojás, mezőgazdaság