Méhész

A méhcsaládok 20-30 százaléka elpusztult Somogyban tavaly. Egy fertőző méhbetegség miatt nyolc településen méhzárlatot kellett elrendelni. Szakemberek attól tartanak, hogy tovább folytatódik a méhpusztulás, a válság miatt ugyanis egyre többen keresnek megélhetést a méhészkedésben. A többi között erről is szó volt a regionális méhésztanácskozáson hétvégén.       

Tavaly a fertőzött méheket egy mély gödörben égették el. Somogyban a nyáron több száz méhcsalád lett a lángok martaléka. A kaposkeresztúri Rajnai Vilmosnak több milliós kára származott ebből.  
A 130 méhcsaládjából az összes rovar elpusztult. Véletlenül elvitte egy atkafertőzött területre, és otthon a méhcsaládokat már nem tudta megmenteni. 

Somogyban 1500-an méhészkednek. Összesen 70-80 ezer méhcsaládot gondoznak. Számuk azonban tavaly jelentősen, 20-30 százalékkal megcsappant. A méhpusztulás okát azonban még mindig nem tudják pontosan.  

- A méhek elhagyják a kaptárt, ott maradnak a lépek és a méz. Ennek az okát ma még nem tudjuk, most kutatják, várják rá a válaszokat - vázolja a helyzetet Petrus Lajos a Kaposvár és Térsége Méhészei Egyesületének elnöke. - Idővel biztos fény derül rá, hogy mi okozza.

A másik probléma a szakértelem hiánya - hangzott el a hétvégi regionális méhésztalálkozón. A válság miatt ugyanis egyre többen fordulnak a méhészethez megélhetési okokból.

- A méhészet összetett ágazat. Félünk attól, hogy ez a szakma felhígul és sok olyan ember fog méhészkedni, aki nem ért a méhekez. Az elhanyagolt méhcsaládok betegségeket okoznak - magyarázta Bross Péter az Országos Méhész Egyesület elnöke.

A méz azonban most eladható. Somogyban is egyre több fogy belőle. Négy év alatt ötször többet vásárolnak. Külföldön is keresett a hazai méz, a megtermelt nedü négyötödét az unióban árulják.

Címkék: méhészet, méz, gazdaság