nagyadózók

Minden nagyobb somogyi városban nőttek az adóbevételek a válság ellenére. Siófokon a hétvégén találkoztak a nagyadózók és az önkormányzat vezetői. A Balaton parti városban 20 százalékkal több adót fizettek be a cégek, mint egy évvel korábban. Kaposváron, Marcaliban és Nagyatádon is több adó folyt be. Idén már az APEH szedi be az iparűzési adót, hogy ez hogyan befolyásolja a kedvezményket, még nem tudják az önkormányzatok.

Siófokon az első száz nagyadózó tavaly egymilliárd 630 millió forinttal gyarapította a város kasszáját. Idén is a Sió-Eckes vezeti a listát. A második a DRV, a harmadik pedig a Kőolajvezetéképítő Zrt. A legtöbb cég a vártnál jobban teljesített.

Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója úgy véli történetük egyik legjobb éves eredményét zárták. - Ehhez az is hozzátartozik, hogy igen komoly megszorító intézkedéseket vezettünk be, és ennek tudható, hogy messze a várakozáson felül teljesítettünk.

Balázs Árpád, Siófok polgármestere elmondta: a válság ellenére nőtt a város gazdasági teljesítménye. Húsz százalékkal több adót fizettek be a helyi vállalkozások, mint amennyit elterveztek. Adóemelés nem volt az elmúlt években, ez egyértelműen a siófoki gazdaság eredményességéből adódik.

Összesen több mint hárommilliárd forint helyi adót fizettek be, csaknem annyit, mint Kaposváron. Ott összesen 3,5 milliárd volt a bevétel.

A megyeszékhelyen két hete fogadták a 20 legnagyobb adózót. Az élmezőny évek óta nem változott: a cukorgyár, a Videoton és a húsüzem fizeti a legtöbb iparűzési adót Kaposváron.

Marcaliban 10 százalékkal több bevétele lett ebből az adóból az önkormányzatnak, mint egy évvel ezelőtt.

- Ez még igaz akkor is, ha az igazán kis adózók Marcaliban nem fizetnek iparűzési adót. Hiszen már a tavalyi évben is úgy volt, hogy a város önkormányzata a 2,5 millió adóalap alattiak számára elengedte az iparűzési adót - fogalmazott dr. Sütő László, Marcali első embere.

Ez 650 adózót érint. A nagyok viszont alig érezték meg a válságot. Az első helyen a Ziehl-Abegg ipari ventillátor gyár, a másodikon az Industrie-Elektrik, a harmadikon a Danone szerpel. Az első 20 nagyadózó 230 millió forint adót fizetett, ez csaknem kétharmada a teljes bevételnek.

A nagyatádi cégek is több iparűzési adót fizettek be tavaly, mint egy évvel korábban, csaknem 340 millió forintot. Ebből csaknem 120-at az első tíz. Itt a Coats Crafts cérnagyár vezeti a listát, második a Büttner és társai szerszámgépgyártó kft, a harmadik helyen pedig a Marcaliban is dobogós Industrie Elektrik szerepel.

Idén már az APEH szedi be az iparűzési adót. A dél-dunántúli igazgatóság sajtóreferensétől, Barlai Krisztinától megtudtuk: az önkormányzatok által szolgáltatott adatok alapján szedik az adót. Vagyis, aki mentességet élvez, attól nem. Először szeptember 15-ig kell fizetni az APEH-nak. A beérkezett összeget az adóhatóság megelőlegezi az önkormányzatoknak és szeptember közepén át is utalja.

Címkék: nagyadózók, válság, gazdaság