Top500

Megyénkben mindössze 7 cég van, amelyik bekerült az ország legnagyobb bevételű 500 vállalkozása közé. A válság ellenére ezek a gyárak növelni tudták termelésüket.

Somogy legsikeresebb vállalkozása, a Flextronics Kft. tabi gyára elektronikai- és műanyagtermékeket exportál Mexikóba és az USA-ba. Az 500-as országos listán a tizenötödik helyet érték el. Egy év alatt 51 százalékkal növelték árbevételüket. A kaposvári Kométa a 317. a 2008-as országos listán. Nyolc százalékkal eredményesebbek, mint egy éve.

Egy másik kaposvári gyár is ott van a cégek között, a Videoton, mely a toplista 446. helyén szerepel. Kaposvári gyárukban egy év alatt csaknem 140 százalékkal nőtt az árbevételük. A Kométában a tavalyihoz hasonlóan idén is egymilliárd forintból fejleszt a tulajdonos, és 30 százalékkal több szalámit gyártanának idén. Hollósy Tibor, a Kométa '99 Zrt. ügyvezető igazgatóhelyettese így fogalmazott:
- Büszkék vagyunk arra, hogy Kaposvár egyike azon városnak Magyországon, ahol egy erős húsipar meg tudott maradni az előző év nehézségei ellenére is. Továbbra is az export tevékenységünk jelentős.

A Videoton a 2008-as toplistást helyezést jelentős fejlesztésének köszönheti. Tavaly mégis el kellett bocsátani dolgozókat. Év végére azonban rendezték soraikat. Gerber András, a Videoton Elektro-Plast Kft. igazgatójának elmondása szerint a 2009-es évben azért a válság minket is érintett. Az árbevételünk valamennyivel alacsonyabb lett, de az eredményességünket megtartottuk. Hogy mire lesz elegendő, azt egy év múlva látjuk meg, ha egy újabb lista készül.

2008-ban a 9. volt Somogy a megyék között a cégek nettó árbevétele alapján. A sort Pest és Fejér vezeti, a legrosszabbul pedig Zala cégei teljesítenek. A válság miatt 2009. első kilenc hónapjában a Dél-Dunántúlon negyedével csökkent az ipar teljesítménye. Ezzel régiónk az utolsó lett az egy főre jutó ipari termelésével. Ez negyed annyi, mint a Közép-Dunántúlon. Gazdasági szakemberek szerint Somogy sem húzóerő. Kevés a gyár, gyenge az ipari termelés. Borbély Csaba, a Kaposvári Egyetem vállalatgazdasági és szervezési tanszék vezetője elmondta, ez nyilvánvalóan magára rántja a kis- és középvállalkozásokat. Mint beszállító réteg nem jelentkezik, nincs kinek beszállítani. Rossz a megyei közlekedési infrastruktúra, nyilván ebből a képzésnek is ki kell vennie a szerepét, de hát nincs műszaki képzés. Bár igazából soha nem látják, hogy milyen igény van rá.

A válság ellenére a nagy somogyi cégek igyekeztek megtartani a munkaerőt. Gazdasági szakemberek szerint ők komoly állami támogatást is kapnak. A kis- és közép vállalkozások azonban nem. Tavaly Somogyban 20 százalékuk ment tönkre.

Címkék: gazdaság