Vállalkozói

Erre már nincs szükség

Január elsejétől megváltozott az egyéni vállalkozók regisztrációja. Korábban hosszú okmányirodai várakozások, illetékbélyeg vásárlása, erkölcsi bizonyítvány igénylése és egyeztetések előzték meg, ha valaki vállalkozó akart lenni. Ezentúl csak elektronikus úton lehet regisztrálni, papírforma igazolványra pedig nincs is szükség. Ezzel az egész folyamat felgyorsult, mindent otthonról lehet elintézni. Először egy ügyfélkapu regisztráció kell, ezután lehet csak bejelentkezni a nyilvántarto.hu-n. Ám néhány nappal a változás után még sok probléma merül fel.

- A legnagyobb gond, hogy sokan még azt sem tudják, hogyan használják az ügyfélkaput - vetette fel Zolnai Xénia a kaposvári okmányiroda vezetője. - Ehhez azonban szükség van, hogy regisztrálhassanak a www.nyilvantarto.hu honlapon. Ott kitöltik az űrlapot, amit az okmányiroda jóváhagy és máris egyéni vállalkozó lesz az illetőből. Az ügyfélkapu regisztrációhoz viszont be kell fáradniuk az okmányirodába.

A változás célja az lenne, hogy nagyobb szabadságot kapjanak a vállalkozók. Önmaguk dönthetik el milyen szakmakódokat vesznek fel, önmaguk változtathatják adataikat. Ráadásul a kitöltött űrlap beküldése, majd az okmányiroda visszaigazolása után, már teljes jogú vállalkozó lehet az ügyfélből. Ez egyfajta bizalmi elv a hatóság részéről, hisz a követelmények ugyanúgy fennállnak, ám ezt utólag ellenőrzik a hatóságok. A regisztráció ingyenes. Ha valaki mégis szeretne papírforma vállalkozói igazolványt, annak tízezer forintot kell fizetnie.

A jelenlegi egyéni vállalkozók a legközelebbi adatváltozáskor szintén csak elektronikus úton intézhetik ügyeiket. Az eljárás elsőre bonyolultnak hangzik. Zolnai Xénia azonban megnyugtatja az érdeklődőket, az okmányirodában minden segítséget megadnak a regisztrációhoz folyamodóknak.

Címkék: vállalkozás, gazdaság