Fenyők

Az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítottak a nyugta- és számlaadási kötelezettség betartására, az értékesített áruk eredetének igazolására, valamint az alkalmazottak foglalkoztatásának szabályszerűségére.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az adóhivatal kiemelten ellenőrizte 2009-ben is a kereskedelmi és szolgáltató tevékenységet a karácsonyi ünnepi időszakban. A 2009. évi tapasztalatok azt mutatják, hogy még mindig akad dolguk bőven az ellenőröknek. A karácsonyi időszakban elvégzett ellenőrzések alapján a nyugtaadási fegyelem javult, de az ellenőrzött 254 eset 10 százalékában még mindig nem tettek eleget az adózók az ez irányú kötelezettségüknek. A fenyő árusítások során az arány még rosszabb volt, mert minden harmadik ellenőrzött esetben a fenyőfa értékesítését nem követte sem nyugta, sem számla kibocsátása.

Tolna megyében a régiós átlagnál jobb a nyugtaadási fegyelem, az ellenőrzött 81 esetben a megállapítások aránya nem érte el a 10 százalékot.

Árueredet ellenőrzésre a régióban 76 esetben került sor, és szintén 10 százalék alatt maradt a megállapítások aránya. Ehhez kapcsolódóan Somogy megyében volt a legkevesebb megállapítás.

A foglalkoztatásokkal kapcsolatban is tapasztaltak az ellenőrök szabálytalanságokat. A régióban lefolytatott 343 ellenőrzés közel 10 százalékában valamilyen mulasztást tártak fel az adóhivatal munkatársai. A szabálytalan foglalkoztatás Baranyában a leggyakoribb, az elvégzett ellenőrzések közel 17 százalékában állapítottak meg mulasztást az ellenőrök.

A közterületeken kereskedelmi tevékenységet folytató adózók kétszer annyi esetben mulasztottak, mint az üzletekben tevékenykedő adóalanyok.

Az ellenőrzések a karácsonyi időszakot követően a 2010-es évben is folytatódnak. Az adóhatóság munkatársai az ellenőrzések során bárhol felbukkanhatnak. Így nem csak üzletekben lehet rájuk számítani, hanem vásárokon és közterületeken is.

Címkék: APEH, fenyő, gazdaság