szemétszállítók

A kommunális adó tíz éve változatlan Marcaliban - ez jövőre is így marad. A városban csak egy buszjárat van. Ezért viszont csaknem hat százalékkal kell többet fizetni januártól. Az ivóvíz és a csatonadíj együtt 2,3 százalékkal emelkedik. A szemétszállítás díja pedig 4,3 százalékkal lesz több.

Ebből azonban a marcaliak nem érzékelnek semmit, a város fizeti helyettük

Sütő László Marcali polgármestere elmondta: a cég által fizetett adó és a város részére fizetett osztalék - mintegy 30 millió forint - kompenzálja a költségeket.

Nagyatádon a kommunális adó két éve nem változott és jövőre sem fog. Ingatlanonként ezután is 6800 Ft-ot kell fizetni. A januári áremelés után 222 forintba kerül egy köbméter víz, a szennyvízért pedig 176 forintot kérnek el. A tömegközlekedés öt százalékkal drágul.

Ormai István Nagyatád első embere arról tájékoztatott, hogy az áremelésnél csak az inflációt vették figyelembe. Mást nem tartalmaznak az árnövekedések.

Siófokon nem kell többet fizetni a vízért. A helyijáratos jegyek és bérletek ára viszont 8,7 százalékkal emelkedik. A szemétszállításért is 15 százalékkal kell többet fizetni januártól. A nyaralók építményadója négyzetméterenként ezerről, 1200-ra emelkedik. Ezen kívül  januártól a 70 év felettieknek is kell idegenforgalmi adót fizetniük.

Kaposváron a szemétszállításért és a kommunális adóért nem kell többet fizetni jövőre. A víz- és csatornadíj sem emelkedik. A Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. költségvetését kiegészíti az önkormányzat, ezért átlagosan 7,5 százalékkal nő jövőre a helyi buszjegyek, bérletek ára. Az építmény, a telek és az idegenforgalmi adó pedig csak az infláció mértékével, nagyjából négy százalékkal emelkedik.

- 2009-ben Kaposvár az ország legolcsóbb magyar városa volt, és a kormányzati megszorítások ellenére 2010-ben is az ország legolcsóbb magyar városa kívánunk lenni, ezért 512 millió forinttal támogatjuk a közüzemi cégeket - fogalmazott Szita Károly polgármester.

Kaposvár jövőre is támogatja a válság miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat: a kicsiknek nem kell iparűzési adót fizetniük, a nagyobb foglalkoztatók pedig később is rendezhetik ezt.

Címkék: közüzemi díjak, önkormányzat, sport, gazdaság