Felnőtt és gyermek háziorvosok, vegyes és fogászati praxisok doktorai találkoztak tegnap a kaposvári kórház vezetőivel. Azért hívta meg őket az intézmény főigazgatója, mert új alapokra akarja helyezni az együttműködést. A tervezett és a parlamenti szavazás előtt álló egészségügyi reformok kapcsán ugyanis az eddigieknél is szorosabban kell majd együtt dolgozniuk, hiszen az irányító megyei kórház várhatóan az alapellátástól a megyei szintig betegirányító funkciót is kap januártól - tudtuk meg a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatójától, Dr. Moizs Marianntól: "Hosszútávra tervezünk, rendszeresen, legalább negyedévente szeretnénk ilyen közös alkalmakat. Teret adnánk annak a szakmai és emberi együttműködésnek, ami kötetlen formában sokkal egyszerűbb, mint sokszor telefonvégen vagy egy-egy nehéz eset ellátása közben.”

A háziorvosi praxisok kollegiális szakmai vezetője, Dr. Fáth Beáta azt mondja: örülnek a lehetőségnek, mert a kórházi szakorvosokkal való jó együttműködés nemcsak a munkájukat könnyíti meg, hanem a betegellátást is gördülékenyebbé teszi. 

Az Országgyűlés előtt lévő egészségyügyi törvényjavaslat szerint a háziorvosi, védőnői, és házi gyermekorvosi körzethatárok kijelölésénél a korábbiaknál nagyobb szerepe lesz az államnak. A legkisebb egységnek nem a települést, hanem a járást tekintik majd a jobb minőségű ellátás biztosítása érdekében. A háziorvosi ügyelet a jelenlegihez képest többletszolgáltatásként délután négytől este tíz óráig a járásközpontban lenne mindig azonos helyen és bevonják a mentőszolgálatot is. Somogy megyében 8 járásban összesen 215 háziorvosi szolgálat működik. 

Címkék: praxis, háziorvos, mentő, kórház, beteg, egészségügyi anyagok