A Szaplonczay Manó Marcali Kórház mintegy kétmilliárd forint értékű eszközfejlesztésbe kezdett, az intézmény a forrás negyedének felhasználásával október elejére 4200 új eszközhöz, berendezéshez jutott - ismertette a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője kedden Marcaliban.

Móring József Attila a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a berendezések között vannak mobilröntgen- és ultrahangkészülékek, intenzív terápiás eszközök, műtőasztalok, defibrillátorok, gyógyszeradagoló pumpák, fertőtlenítő robotok és - egyebek mellett - EKG-gépek is.

fotó: MTI/Kovács Anikó
fotó: MTI/Kovács Anikó

A politikus hangsúlyozta: a kórház és az intézmény szakmai felügyeletét ellátó kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház folyamatosan együttműködik annak érdekében, hogy a kórház szolgáltatásait igénybe vevő mintegy 60 ezer ember minél magasabb színvonalú ellátást kapjon.

Móring József Attila felidézte, hogy az eszközfejlesztésre egy tavaly augusztusi kormányhatározat adott lehetőséget. A döntés a kórházépület 10 milliárd forint értékű rekonstrukcióját is tartalmazta, de az építkezést az orosz-ukrán háborúval összefüggő szankciós intézkedések következményei miatt bizonytalan időre fel kellett függeszteni - jelezte.

Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy Marcaliban is fontos cél az emberek egészségben eltöltött életeinek növelése, valamint a hozzáférhetőség javítása a magas színvonalú, lakosságközeli ellátásokhoz.

Ehhez elengedhetetlen a humánerőforrás-, továbbá a várhatóan még az idén befejeződő eszközfejlesztés - jelentette ki.

Jelezte, a héten újabb 400 millió forint értékben érkeznek eszközök a marcali kórházba, a további berendezések, műszerek - köztük szűrőbuszok, orvostechnikai és informatikai eszközök - megvásárlásához folyamatban van a közbeszerzési eljárás.

Ez a kétmilliárd forint a legnagyobb összeg, amelyet a marcali kórház ilyen célra kapott az elmúlt tíz évben - közölte.

Címkék: eszközbeszerzés, informatika, milliárd, fejleszt, Marcali, kórház, egészségügyi anyagok