Erős pollenszezon várható az idén is, ez pedig különösen megterhelő lehet az allergiások számára. Nem ritka, hogy valaki nyers zöldségek, gyümölcsök elfogyasztása után is tünetekkel szembesül. Ez nem más, mint a pollen és étel közti keresztallergia. Egyéni érzékenységtől függ, hogy kinél mekkora mennyiség váltja ki a reakciókat, mértékét pedig az is befolyásolhatja, hogy éppen mennyi pollen van a levegőben.

"Nálunk a leggyakoribb a parlagfű-allergia, ezt mindannyian ismerjük, olyankor a fél ország tüsszög. De ilyenkor a banán, a dinnye, a sárgadinnye, az alma, illetve a csonthélyasok azok, amelyek szintén ilyen tüneteket válthatnak ki, ha elfogyasztjuk őket" - mondta el kérdésünkre Dr. Berta Gyula, allergológus-tüdőgyógyász szakorvos.

A panaszok általában közvetlenül étkezés után jelentkeznek. A legtöbb esetben csak enyhe tünetekkel, amelyek jellemzően nem állnak fent egy óránál tovább.

zöldség piac

"Azt mondja a beteg, hogy én 20 éve allergiás vagyok a parlagfűre, és azt vettem észre, hogyha beleharapok az almába vagy megeszek egy almát, akkor egy pár perccel utána, elkezd égni a szám, kicsit viszket, esetleg megduzzad a nyelvem, mi ezt úgy hívjuk, orális szindróma." - tette hozzá a szakorvos.

Megoldás lehet például, ha meghámozzuk vagy megfőzzük, megsütjük az adott élelmiszert, a hő ugyanis lebontja a reakciót kiváltó fehérjéket. De persze az érthető, ha a nyári hőségben senki nem akar forró ételeket enni, ezért mindig az okot érdemes megtalálni, hogy miért reagál érzékenyen a szervezet bizonyos élelmiszerekre.

"Tényleg nagyon gyakori az, hogyha a tejet és tejterméket valaki elkezdi nem fogyasztani - nyilván pótolva más jellegű élelmiszerekkel - azáltal nagyon sok minden elkezd regenerálódni. És nagyon jó látni azt, hogy már nem folyik az orra, már megtudja enni azt a dinnyét és azt a zellert is, tehát csak a szervezetet kell optimalizálni hozzá." - tudtuk meg Heszberger Edinától, dietetikus, táplálkozási szakértőtől.

Az elmúlt öt évben a felmérések szerint megduplázódott a pollenallergiások száma, és ma már a lakosság 30-40 százaléka produkál ilyen tüneteket.

Címkék: keresztallergia, zöldség, pollen, gyümölcs, egészségügyi anyagok