Azokat a dolgozókat, ápolókat, mentősöket, gyógyszerészeket, orvosokat, műtősöket ünnepeljük ma, akik a legvészterhesebb időkben is helytálltak, szűrtek, oltottak, gyógyítottak, lélegeztettek, életeket mentettek. Akik nem kérdőjelezték meg az egyes vakcinákat, akik akkor is helytálltak, amikor támadták őket.

fotó: MTI/Balogh Zoltán
fotó: MTI/Balogh Zoltán

Egy éve még arról lehetett hallani, hogy a koronavírus elleni oltóanyag kísérletei zajlanak világszerte, tavaly novemberben már regisztrálni is lehetett a védőoltásra, ma pedig már Magyarországon is elérjük az 5,5 millió főt a beoltottak számában.

Az első oltásokat maguk az egészségügyi dolgozók vették fel néhány nappal karácsony után, majd a somogyi idősotthonok lakói kaptak védettséget.

A megyében is folyamatosan zajlottak a szűrések óvodákban és iskolákban egyaránt, emellett mobil oltócsapatok végezték a tömeges oltások beadását.

fotó: Facebook - Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház - Hivatalos
fotó: Facebook - Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház - Hivatalos

Online formában, de folytatódott a Kaposvári Egészség Szabadegyetem.

A megbetegedések száma miatt februárban már emelt szintű készültség volt a kórházakban, de eközben már ötféle oltóanyag állt rendelkezésre.

A baloldali pártok Gyurcsány Ferenc vezetésével ugyanakkor határozati javaslatban akarták megakadályozni a keleti oltóanyagok használatát, s ezt a javaslatot akkor sem vonták vissza, amikor az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyta a kínai Sinopharm alkalmazását.

S, miközben a német sajtó is a sikeres magyar oltási programot dicsérte, a baloldal annak menetét kritizálta.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter akkor úgy fogalmazott: "Külön is arra kérjük a baloldalt és azon belül is leginkább Gyurcsány Ferencet, hogy az oltásellenes nyilatkozatokat fejezzék be, az oltásellenes aláírásgyűjtést állítsák le, mert ezzel emberéleteket veszélyeztetnek. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy a vakcinákkal kapcsolatos félelemkeltés következménye, hogy vannak, akik ezért nem oltatják be magukat. Akik Gyurcsány Ferenc miatt nem oltatják be magukat, azok emiatt akár meg is halhatnak.”

De nemcsak a vakcinákat támadta a baloldal. A MSZP-s Kórózs Lajos képviselő kamuvideója kapcsán - amiben támadta a mentősöket és az egészségügyet - nyomozás is indult.

fotó: MTI/Varga György
fotó: MTI/Varga György

A baloldal politikai hasznot akart húzni az emberfeletti küzdelemből, s nemhogy segítették volna az egészségügyben dolgozókat, de hátráltatták is a munkát  - vélekedett videóüzenetében a kaposvári önkormányzat fideszes képviselője.  

Az oltások megszervezését Kaposváron a városházi dolgozók is segítették, ez országosan is példaértékű - mondta az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília.

Szita Károly polgármester személyesen mondott köszönetet a védekezésben résztvevő mentősüknek, orvosoknak, rendőröknek.

A koronavírus járvány ráirányított a figyelmet arra, hogy egészségünkért mi magunk tehetünk a legtöbbez: helyes táplálkozással, sok mozgással, rendszeres szűrésekkel. A Richter Egészségváros rendezvényén több százan éltek a lehetőséggel.

Címkék: mentős, Semmelweis, ápoló, kórház, baloldal, egészségügy, orvos, járvány, koronavírus, egészségügyi anyagok