Csütörtökön 144 ezer regisztráltat értesítenek sms-ben arról, hogy ők a koronavírus elleni Sinopharm-, AstraZeneca- és a Szputnyik vakcina mellett Pfizer-vakcinával történő oltásra is foglalhatnak online időpontot - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

null

Galgóczi Ágnes azt mondta: az értesítettek péntek és kedd közötti napokra foglalhatnak időpontot. Várhatóan a közeljövőben is lesz ilyen közvetlen időpontfoglalási lehetőség, ez azonban a vakcinaszállítmányoktól függ - tette hozzá.

Az ügyeleti központ vezetőhelyettese, Kiss Róbert pedig arról számolt be, hogy rémhírterjesztéssel gyanúsította meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda azt a nagykanizsai férfit, aki egy interneten közzétett bejegyzésében valótlanul azt állította, hogy egy Nyíregyháza melletti kis faluban mindenki meghalt, aki beadatta az oltást.

Kiss Róbert elmondta, az érintett település polgármesterének közleményben kellett cáfolnia a gyorsan terjedő hamis állítást. A rendőrség megállapította: a férfi maga találta ki a közölteket, a rémhír terjesztésére különösebb indoka nem volt, kizárólag azt célozta, hogy minél nagyobb figyelmet érjen el.

Kiss Róbert rámutatott: a hasonló hamis információk közzététele alkalmas arra, hogy az emberekben bizalmatlanságot, félelmet keltsenek a védőoltásokkal kapcsolatban, és így a járvány elleni védekezés akadályozására is.

Címkék: rémhír, pfizer, sms, oltás, egészségügyi anyagok