A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 2020-ban 60 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében infekciókontroll tevékenységének fejlesztésére.

Az Egészségügyi Világszervezet a (WHO) által kidolgozott irányelvek alapján, a Kórház hatásos és hatékony intézményi infekciókontroll-programmal rendelkezik. Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések - húgyúti fertőzés, tüdőgyulladás, sebfertőzés, véráramfertőzés - hatással vannak a betegekre, a betegek családjára, az ellátást nyújtó személyzetre és az ellátó intézményekre. A fertőzési kockázatok azonosítására és monitorozására kialakításra került a megelőzést szolgáló intézkedés csomag.

A fertőzések megelőzésére beszerzésre kerülnek továbbá a kórtermekben használható általános és speciális védőeszközök, ellenőrző eszközök, valamint ágyra szerelhető, fali és szenzoros fertőtlenítőszer-adagolók.

A dolgozók számára az ellenőrzés fontos eszköze a HandInScan készülék, mely a kézfertőtlenítés helyességét és minőségét ellenőrzi – felhasználóra ártalmatlan – UV-fény segítségével. A szkenner azonnali, objektív, személyre szabott visszajelzést ad a kézfertőtlenítés helyességéről.

A magas fertőzési kockázatú egységek, valamint a betegforgalommal érintett területek fertőtlenítési lehetőségeinek fejlesztése céljából a projekt keretében beszerzésre került egy UV-C fénnyel működő légfertőtlenítő torony (THOR) és egy „szárazködös” felületfertőtlenítő berendezés is. A már üzembe helyezett légfertőtlenítő robot a COVID-19 világjárvány időszakában különösen hasznos, a fertőtlenítés egyik leghatékonyabb eszköze, a koronavírus kórokozóját is másodpercek alatt képes elpusztítani bármilyen felületen. A folyamathoz sem gázt, sem egyéb vegyszert nem használ, így nemcsak környezetbarát, hanem költséghatékony megoldás is.

A fertőtlenítés után semmilyen káros anyag nem marad, nincs egészségügyi várakozási idő, a helyiség azonnal használatba vehető.

A projekt célja továbbá a lakosság szemléletformálása. Ezt tájékoztató kiadványok készítésével, valamint a fiatalabb korosztály érzékenyítésével (rajzpályázat kiírásával) kívánják megvalósítani.

Címkék: infekciókontroll, fertőtlenítés, fertőzés, támogatás, kórház, egészségügyi anyagok, Kaposvár