Keddtől a Magyarországon élő, taj-számmal nem rendelkező külföldiek is regisztrálhatnak a védőoltásra - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn. Müller Cecília kifejtette, ők is közöttünk élnek, járványügyi szempontból a magyar állampolgárokkal azonos elbírálás alá esnek, ráadásul most már rendelkezésre áll kellő vakcina az ő oltásukra is.

Hozzátette: május 10. után kezdődik a regisztrált 16-18 évesek oltása Pfizer-vakcinával. A Pfizer-BioNTech amerikai-német gyártó korábban az amerikai, nemrég pedig az európai gyógyszerügynökségnél kezdeményezte az oltóanyagának engedélyeztetését a 12-15 éves korosztály számára is. Az engedély megadása után további korosztályra terjesztik ki az oltást Magyarországon is - húzta alá. Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy azok a pedagógusok, akik felügyelőként dolgoznak a hétfőn elkezdődött érettségi vizsgák alatt, szombatra fognak emlékeztető sms-t kapni a második oltásra, függetlenül attól, hogy korábban hétköznapra szólt a behívójuk.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy nagyon sok édesanya és család fordult hozzá tavasszal a higiénés feltételek, óvoda látogatás, bölcsőde látogatás kapcsán, mivel az operatív törzs azt kérte, hogy saját játékot ne vigyenek be az intézményekbe, hiszen az akkori járványügyi helyzet rendkívül bizonytalan volt még.

Jó hír, hogy a "nyunyókák" hivatalosan is visszatérhetnek az óvodákba, bölcsődékbe, de a szülőknek gondoskodniuk kell ennek az otthoni rendszeres tisztításáról.

Íme a bejelentés, ami után még Gál Kristóf, Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is nehezen találta a szavakat!

Címkék: külföld, oltás, koronavírus, egészségügyi anyagok