Szita Károly a közrádió reggeli műsorában elmondta: a somogyi megyeszékhelyen öt család, hat gyermeke maradt félárván. A városoknak erkölcsi kötelességük támogatni ezeket a fiatalokat.

Az önkormányzatok feltérképezik a bajbajutott családok helyeztét, hogy a köztársasági elnök által életre hívott alapítvány személyre szabottan tudjon segíteni.

Mint ismeretes az államfő, Áder János és felesége, Herczegh Anita a koronavírus miatt árván maradt gyermekek megsegítésére hozott létre alapítványt. Ezt maga a köztársasági elnök jelentette be a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A köztársasági elnök azt mondta: az érintett gyerekeket legalább a nagykorúvá válásukig vagy addig, amíg szakmát, esetleg diplomát szereznek, segíteni kell anyagilag.

A kezdeményezéséhez első körben csatlakozott a Somogy Megyei Önkormányzat is. Biró Norbert közgyűlési elnök a helyhatóság nevében egymillió forintot ajánlott fel. A politikus azt mondta: Somogy megyét különösen súlyosan érintette a járvány harmadik hulláma, amely miatt eddig több mint húsz gyermek veszítette el egyik szülőjét.

Arra kérte a megyei önkormányzatokat, a települési helyhatóságokat, a gazdasági társaságokat és a civil szervezeteket, továbbá a magánszemélyeket, hogy anyagi lehetőségeikhez mérten minél nagyobb felajánlással támogassák az újonnan létrejövő alapítványt, azon keresztül a bajbajutottakat.

Címkék: árva, MJVSZ, alapítvány, segít, támogat, önkormányzat, polgármester, Szita Károly, város, gyermek, koronavírus, Somogy, egészségügyi anyagok