A felsőoktatási intézményekben ugyan online oktatás van, de a vizsgaidőszakot ettől függetlenül megtartották. A fiatalok így a tanulás mellett vállalták az önkéntes munkát.

November 25-én álltak össze először a tesztelést végző csoportok, amelyek 3 egészségtudományi hallgatóból és egy kormányhivatali dolgozóból álltak. A feladatuk az volt, hogy elvégezzék a szűréseket. Olyan munkára kérték fel a fiatalokat, aminek révén akár közvetlen kapcsolatba is kerülhetnek a koronavírussal. Ők ezzel együtt is elhivatottan vállalták a munkát.

- Azért vállaltuk, hogy segítsünk. Ez egy nagyon jó érzés volt, hogy szükség van ránk és érezhettük, hogy mi is fontosak vagyunk, még úgy is, hogy nem végeztünk a tanulmányainkkal - nyilatkozta stábunknak Gyöngyösi Kristóf, a SOTE gyógyszerész hallgatója.

Somogy megyében 66 orvostan-, fogorvostan-, illetve gyógyszerészhallgató vett részt a tesztelésben. Mintegy 140 településre jutottak el és vettek mintát az érintettektől.

- Az ő segítségükkel vált lehetővé az, hogy több mint 4300 oktatási dolgozót, pedagógust, óvodai és bölcsődei dolgozót le tudtunk tesztelni. A diákok hozzáállása maximáisan pozitív volt, ezúton is szeretnék nekik köszönetet mondani - tette hozzá Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott.

Országosan 5200 egyetemi hallgató vette ki a részét a tesztelésből. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, Schanda Tamás a napokban azt mondta, a kormány kötelességének érzi, hogy az önkéntes munkát végző hallgatókat tanulmányaikban és anyagilag is támogassák.

A megyei kormánymegbízott, dr. Neszményi Zsolt pedig a veszélyhelyzet lejártával egy kötetlen összejövetelen mondana köszönetet a hallgatóknak az elvégzett munkáért.

Címkék: tesztelés, önkéntesek, koronavírus, egészségügyi anyagok