Néhány nappal ezelőtt a kaposvári laktanya egészségügyi központja előtt, illetve bent az épületben várták sorukat a katonák, hogy vért adhassanak. A logisztikai ezrednél egy-egy véradáson 160-170 ember szokott megjelenni. Fontos számukra, hogy is segítséget nyújthassanak.

"A Magyar Honvédségben mindig is hagyománya volt a véradásnak. Én 1979-ben adtam először vért a Magyar Néphadseregben és a katonák úgy érzik, hogy ezzel is segítik a társadalmat, hogy minél több vért átadnak a kórházak részére, hisz minden csepp emeberéletet ment meg." - mondta el a véradáson Gavlik Péter, a MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnoka.

Vért adnak a város tűzoltói
Vért adnak a város tűzoltói

Rendszeres véradóknak számítanak a város tűzoltói is. Pár napja 74 egyenruhás nyújtotta a karját és több mint 30 liter vért adtak összesen. A koronavírus járvány miatt viszont kissé megcsappant az adakozó kedv a lakosság részéről. A véradásokat szervező Vöröskereszt és a Vérellátó azonban minden szükséges óvintézkedést megtesz annak érdekében, hogy biztonságosak legyenek ezek az alkalmak.

"Természetesen mindenkinek lázat mérünk mielőtt bejön, illetve van egy kiírásunk, amit el kell olvasni. Ezek szerint az adhat csak vért, aki két héten belül nem járt külföldön és nincsenek tünetei. Kézfertőtlenítéssel, maszkban lehet jönni, akinek nincsen maszkja, annak pedig az OVSZ ad. Úgyhogy minden feltétel megvan arra, hogy biztonságos legyen a véradás." - tudtuk meg Hujber Tamástól, a Magyar Vöröskereszt somogyi véradó koordinátorától.

Hiába biztonságos most is a véradás, a koronavírusjárvány miatti félelem nehezíti a folyamatos vérellátást. Érezhetően kevesebben élnek a lehetőséggel, pedig a kórházaknak nagy szükségük lenne a segítségre.

"Nem állt le a betegellátás most ebben a második hullámban, és emiatt van ugyanolyan nagy szükség a véradásra, mint bármikor akár járvány nélkül is. Ugyanúgy működnek a műtők, a nőgyógyászat, a sebészet, a baleseti sebészet, urológia és sorolhatnám, és a hematológia ugyanúgy gyógyítja a betegeket. Nem állhat meg az élet." - hívja fel a figyelmet dr. Németh Ildikó, a Kaposvári Területi Vérellátó vezető főorvosa.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

De nemcsak a rendszeres véradókat várják, hanem azokat is, akik már átestek a koronavíruson. Ők ugyanis a vérplazmájukkal segíthetnek a súlyos fertőzötteken.

"Ezzel a plazmával a beteg készen kapja azokat az antitesteket, amiket egyébként az ő szervezete termelne a vírus ellen. Így az igazán súlyos betegeket, akiknek egyéb kísérő betegségei is vannak, nagyobb eséllyel tudunk gyógyítani a plazma segítségével." - mondta el dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

Vérplazmát itt Kaposváron is lehet adni az egyik bevásárló központnál található centrumban, csak előre jelezni kell ezt a szándékot.

Címkék: vérállátó, vérplazma, vöröskereszt, véradás, koronavírus, egészségügyi anyagok