Három olyan koronavírus elleni oltóanyag-kísérlet is zajlik a világban, amelynek biztatóak az eredményei - mondta a Szent László Kórház infektológus főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. A főorvos szerint nagy valószínűséggel e három oltóanyag közül kerül majd ki a koronavírus első hatékony ellenszere.

Az elvégzett kísérletekben a koronavírussal megfertőzött majmokat a gyógyulásuk után nem lehet újrafertőzni annak köszönhetően, hogy a kísérleti oltóanyag képes immunválaszt kiváltani a szervezetükben. A szakember felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy "a fejlesztés gyorsaságával vigyázni kell". Felidézte, a sietség 1966-ban, egy RS-vírus elleni vakcina előállításakor oda vezetett, hogy a kísérleti oltást kapott pácienseknél súlyosabb volt a betegség lefolyása, mint azoknál, akiket nem oltottak be.

ncov 2019 vér tesz

A főorvos elmondta, korábban szó volt arról, hogy már ezen a nyáron tízmilliószámra gyártanak a gyógyszergyárak oltóanyagot. Ez úgy lehetséges, hogy a gyógyszergyártók még a tesztek lezajlása előtt óriási mennyiségben halmoznak fel oltóanyagot, és ha a tesztek pozitív eredménnyel zárulnak, akkor azonnal forgalmazni tudják a vakcinát.

Magyarországon jelenleg rendelkezésére áll egy 2014-ben Japánban influenza ellen törzskönyvezett készítmény, amit a kínai orvosok sikerrel alkalmaztak közepesen súlyos koronavírusos betegeknél. A gyógyszer megakadályozza, hogy a betegség lefolyása súlyos legyen. Különösebb mellékhatása nincs, egyetlen hátránya, hogy aránylag nagy mennyiségben kell beszedni és terhességben nem alkalmazható. Az orvosok emellett alkamaznak még vírusellenes gyógyszereket, biológiai terápiákat és plazmaterápiát is a koronavírus fertőzötteknél.

Az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján  Lakatos Tibor rendőr ezredes elmondta, hogy a koronavírus-járvány magyarországi terjedésének időszakában először haladta meg a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekét. Hozzátette: a kedvező adatok azt bizonyítják, hogy a magyar állampolgárok és az egészségügyben dolgozók mindent megtettek a vírus terjedése elleni eredményes védekezésért.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: operatív törzs, sajtótájékoztató, oltóanyag, egészségügyi anyagok