Május 1-től közel 18 ezer fő bevonásával országos vizsgálatsorozat indul hazánk négy orvosokat képző egyeteme – a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem – és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével.

A csaknem 500 településen élőket érintő reprezentatív kutatás célja, hogy pontos képet adjon a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

A vizsgálat vérvételből, valamint száj- és orrgaratból, pálcikával vett mintavételből áll. A kérdőíves felmérés telefonon keresztül történik, de online módon is kitölthető, és a szűrővizsgálat során is elvégezhető. Közel 10 mobil teammel dolgoznak.

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május második felében hozzák nyilvánosságra.

Somogy megyéből az alábbi települések érintettek a felmérésben: Alsóbogát, Balatonboglár, Balatonföldvár, Balatonlelle, Balatonszárszó, Balatonvilágos, Barcs, Csurgó, Drávagárdony, Gölle, Kaposvár, Karád, Lengyeltóti, Marcali, Nagyatád, Nemesdéd, Nikla, Őrtilos, Ságvár, Sérsekszőlős, Siófok, Somogymeggyes, Somogysárd, Somogyszob, Somogyvár, Szólád, Tab.

Címkék: vizsgálat, koronavírus, somogy megye, egészségügyi anyagok