Továbbra is szeretnénk elkerülni a járvány berobbanását - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília a járvány elleni védekezés hétfőtől érvényes új szakaszára utalva ezért azt kérte, hogy a budapestiek és a Pest megyeiek ezek után is tartsák be a kijárási korlátozás szabályait és csak alapos okkal hagyják el az otthonukat.

Az országos tisztifőorvos vidéken élőktől is azt kérte, hogy tartsák be a rájuk vonatkozó szabályokat. Kiemelte: mindenkire vonatkozik a másfél méteres távolságtartás, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön az arcot maszkkal, sállal vagy kendővel kell eltakarni.

Tájékoztatása szerint a 65 év felettiek részére 9-12 óra között kijelölt vásárlási sáv továbbra is marad.

Müller Cecília
Müller Cecília

Az országos tisztifőorvos szólt arról is: továbbra is javasolják, hogy amennyiben lehetséges, a munkáltatók tartsák fenn az online munkavégzés lehetőségét. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy fontos, hogy csak egészséges dolgozók vegyék fel a munkát, akik nem köhögnek, tüsszögnek, nincs lázuk.

Felhívta a figyelmet a fokozott fertőtlenítés és a távolságtartás fontosságára a munkahelyeken is, javasolta az étkezőkben, pihenő- és dohányzásra kijelölt helyeken az egyidőben ott tartózkodók számának korlátozását. 

Szólt a szellőztetés fontosságáról is, mint mondta, ha nem megoldható a természetes szellőztetés, akkor ajánlott a szellőztető- és klímaberendezések tisztán tartása, virucid szerekkel történő kezelése.

Azzal kapcsolatban, hogy május 4-től lehetséges tavak, szabad vizek, strandok látogatása, megerősítette: a vízzel nem terjed a vírus, a strandokon fertőtlenítésre használt klór pedig elpusztítja azt, így ha a látogatók betartják az ajánlott távolságot, akkor nem lesz többletkockázata a vizek látogatásának.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: Müller Cecília, operatív törzs, szabály, koronavírus, egészségügyi anyagok