Az új koronavírus-járvánnyal összefüggő, március 16-tól életbe lépett intézkedések hatására az elmúlt időszakban még tovább csökkent az influenzaszerű tünetekkel rendelkező betegek orvoshoz fordulási gyakorisága, ezért a héten rögzített adatok vélhetően nem mutatják reálisan az influenza járványügyi helyzetét - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön közzétett jelentésében.

Mint írták, az új koronavírus-járvány miatti ajánlások - így a láz és/vagy légúti tünetek jelentkezése esetén a közvetlen orvoshoz fordulás kerülése, telefonos orvosi konzultáció szorgalmazása - már az előző hetekben is éreztették hatásukat. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint így az országban március 16-22. között 13 300 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, szemben az előző heti 25 ezerrel.

A 12. héten az ország valamennyi közigazgatási területén tovább csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A beküldött minták többségében az influenza A vírusát azonosították.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: megbetegedés, influenza, járvány, egészségügyi anyagok