Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) ünnepélyes keretek között adta át a kitüntetést Szita Károly polgármesternek csütörtökön az Országházban a fogyatékossággal élők világnapja alkalmából. A díjat Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és a rendezvény fővédnöke, valamint Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnökasszonya nyújtották át.

"Egy társadalom egyebek mellett attól a lelki összhangtól, harmóniától lesz egészséges, amelyet csak az a különleges körülmény képes megteremteni, hogy bízunk egymásban és számíthatunk egymásra" - mondta el az Országgyűlés elnöke, Kövér László a díjátadón. Hozzátette: nem csodákat, nem teljesíthetetlen dolgokat várnak egymástól, hanem csupán azt, hogy a maga helyén, a maga képességeivel és adottságaival mindenki tegyen meg közösségünkért mindent, ami csak tőle telik. Ehhez van olyan nagy szükség az egymást tápláló, egymást erősítő bizalomra.

Szita Károly az elmúlt években az értelmi fogyatékossággal élő személyek jogainak védelme és helyzetük felvirágoztatása érdekében végzett munkája miatt érdemelte ki az elismerést.

A Frim Jakab emlékérmet 1990-ben alapította az ÉFOÉSZ a neves gyógypedagógus munkássága előtt tisztelegve. A díj célja az olyan szakemberek, illetve közéleti személyiségek elismerése, akik munkájukban kiemelkedő eredményeket értek el az értelmi fogyatékosságügy és az érdekvédelem területén. Idén Szita Károly mellett Borbély Lénárd, Csepel polgármestere is megkapta a kitüntetést.

Kövér László a díjazottak kapcsán kiemelte: Szita Károly és Borbély Lénárd tiszteletre méltó elhivatottsággal és eredményességgel járult hozzá, hogy településükön jobb soruk legyen a szellemi és fizikai értelemben hátrányosabb helyzetűeknek.

A világnapon átadták a Göllesz Viktor Ösztöndíjakat is. Az idén hat tehetséges értelmi fogyatékossággal élő fiatal kapta meg az ösztöndíjat, amelynek célja a képességeinek elismerése, közösségi tevékenységük és beilleszkedésük támogatása és erősítése.

Címkék: közösség, fogyatékkal élő, elismerés, segít, Szita Károly, polgármester, egészségügyi anyagok, Kaposvár