Gyógymódokról, kezelésekről, és a lelki békéről is beszélgettek ma a kaposvári kórházban. Somogyban időszerűen több mint kétszázan szenvednek sclerosis multiplexben. Ez a kór mindenkinél másképp jelentkezik. Vannak, akik kerekesszékbe kényszerülnek, míg mások a felső végtagjaikat használják nehezebben. Az ilyen és ehhez hasonló konferenciák ugyanakkor nemcsak szakami tudást, hanem lelki támogatást is nyújtanak az SM-es betegeknek.

Sclrosis

"Lelkileg nagyon nehéz, mert az ember egészségesen születik, és 20-30 akár 40 éves koráig egészségesen él, és utána tapasztalja meg, hogy hoppá nem működik rajtam valami rendesen. Elsőre nem is jön rá az ember, hogy mi történik, nem tudja, hogy ezzel most orvoshoz kell menni, hogy nem tudom felemelni a kezem, vagy nem tudok írni, vagy nem tudok járni." - foglalta össze Kristófné Kiss Emese, a Sclerosis Multiplex Egyesület somogy megyei elnöke.

A betegség oka még mindig nem teljesen egyértelmű, viszont vezeti a leggyakoribb autoimmun betegségek listáját. Előfordulása az utóbbi évtizedekben rohamosan megnőtt.

Sclrosis

"Egy év alatt nyolc beteget diagnosztizáltunk SM miatt. 25 évvel később, amikor a szakmát befejetem, akkor egy év alatt 160-at. Ez csak hússzoros növekedés és azóta ez a szám emelkedett, és ez nem a jobb diagnosztikának köszönhető, meg a jobb odafigyelésnek, meg a jobb terápiáknak, hanem annak hogy ennyire szaporodik a betegség." - árulta el Dr. Gueso András, neurológus.

A mai konferencián egy különleges divatbemutatót is tartottak. Egy fiatal hölgy ugyanis olyan ruhákat tervez, amelyek divatosak és mégis nagyon praktikusak a kerekesszékesek számára.

Címkék: Sclerosis multiplex, jubileum, konferencia, kórház, egészségügyi anyagok